Xbox 360

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
X-Box-360-Logo.svg
Xbox 360
Xbox-360-Consoles-Infobox.png
Proizvođač Microsoft
Inačica
Generacija Sedma
Prvo dostupan
Mediji CD, DVD i HD DVD
Upravljač  Xbox 360 Controller
Online service Xbox Live
Prodanih primjeraka 83.7 milijuna
Najprodavanija igra Kinect Adventures - 18 milijuna[13] (kao igra koja se prodaje zajedno s Kinectom)

Xbox 360 je pretposljednja inačica Microsoftove konzole Xbox, a od prve verzije (Xbox) hardverski je jača čak 10 puta. Microsoft je počeo s prodajom Xbox 360 u SAD-u 22. studenog 2005, a uskoro nakon toga Xbox 360 stigao je u Europu, no ne i u Hrvatsku gdje se ne prodaje službeno, već je dostupan samo putem privatnih uvoznika. Ukupno je prodano oko 67.2 milijuna primjeraka konzole diljem svijeta od izlaska 2005. godine.

Sklopovlje[uredi VE | uredi]

 • IBM PowerPC CPU (kodno ime Xenon) s 3 simetrične jezgre, pri taktu od 3.2 GHz, te s 1 MB L2 cachea
 • ATi grafički čip (kodno ime Xenos), s radnim taktom od 500MHz, te s 10MB ugrađenim DRAM-om
 • 20GB Tvrdi disk (izmjenjiv)
 • 512MB GDDR3 RAM memorije na 700MHz
 • 12x DVD ROM
 • 3x USB 2.0 ports (5 na Slim modelu)
 • 1x HDMI sučelje (u svim modelima osim Core modela)
 • Wireless podrška (u svim modelima od 2010.)
 • Sve igre podržane u 16:9 formatu, te rezoluciji 720p i 1080i s anti-aliasingom
 • 22.4 GB/s širina memorijskog sučelja sabirnice
 • 256 GB/s memorijske propusnosti prema ugrađenom DRAM-u
 • 21.6 GB/s prednja sabirnica
 • 500 milijuna poligona po sekundi

Umjesto IBM-ovog PowerPC CPU-a korištenog u prvom Xboxu, u Xboxu 360 Microsoft se okrenuo Intelovom trojezgrenom procesoru x86 Celeron-M takta 3,2 GHz. Promjena korištene arhitekture se pripisuje ograničenom vremenu razvoja prvog Xboxa, zbog čega je korištena klasična x86 PC arhitektura.[nedostaje izvor] Za grafiku je korišten procesor tvrtke ATi i različit je po tome što je prvi grafički procesor koji je uveo objedinjene piksel i linijske osjenjivače. Na samom procesoru se nalazi 10 MB video memorije koja zbog velike propusnosti omogućava 4x Antialiasing i Z-buffer proračune bez pada brzine izvođenja grafičkih operacija. Xbox 360 ima 512 MB dijeljene sistemske memorije između grafičkog i glavnog procesora što ima utjecaja na usporavanje rada sustava, osobito u intenzivnijim igrama. Microsoft proizvodi konzolu od dijelova ostalih proizvođača, ali većina skopovlja je u vlasništvu Microsofta (za razliku od prethodne generacije) što im omogućava bolju kontrolu troškova proizvodnje i mogućnost unaprjeđenja konzole u budućnosti.[nedostaje izvor]

Inačice[uredi VE | uredi]

Trenutačno su dostupne tri različite prodajne inačice Xboxa 360: 250 GB, 4GB i 320 GB, a sve starije verzije koje ne pripadaju Slim modelima više se ne proizvode, iako su i dalje djelomično podržane od strane Microsofta. Sve tri verzije imaju jednak hardver te se razlikuju tek u dodacima koji se prodaju uz njih ili manjim hardverskim promjenama, među kojima je kapacitet tvrdog diska vjerojatno najbitniji.

Xbox 360 250 GB[uredi VE | uredi]

Ovo je prvi Xbox 360 Slim model, dolazi s 250 GB tvrdog diska i sjajno crne je boje. S isporukom u SAD-u je počeo isti dan kada je i predstavljen (14. lipanj 2010). U Europi je počeo s prodajom tek 16. srpnja 2010. Nakon početka prodaje Xbox 360 250 GB model zamijenio je cjenovni rang Xbox 360 Elite-a, a samim tim spustio cijenu tog modela.

U kolovozu 2011., Microsoft je najavio da će prestati s izradom modela sa sjajnom crnom bojom i početi proizvoditi modele s mat obradom.

Xbox 360 4 GB[uredi VE | uredi]

Drugi Xbox 360 model Slim serije dolazi s 4 GB unutarnje memorije i ima crno kućište s mat obradom, kao i 250 GB model. Xbox 360 4GB pušten je u prodaju 3. kolovoza 2010. u SAD-u i 20. kolovoza 2010. u Europi. Zamijenio je Xbox 360 Arcade model i zauzeo cjenovni rang od US$199.99 ili €199.99.

Xbox 360 320 GB (ograničene serije)[uredi VE | uredi]

U lipnju 2011., Microsoft je najavio novi model Xbox 360 Slim serije zvan "Limited Collector's Edition" kako se trebao podudarati s početkom prodaje video-igrice Gears of War 3, te se taj isti model prodavao uz prilagođenu mat obradu i 320 GB tvrdog diska. Drugi 320 GB Xbox 360 Slim ograničeni modeli pojavili su se uskoro nakon toga, poput Splinter Cell: Conviction i Call of Duty: Modern Warfare 2 izdanja koji su dolazili zajedno s primjerkom igrice.

Hardverski problemi[uredi VE | uredi]

Zbog većeg broja razloga, Xbox 360 je pretrpio nekoliko hardverskih problema koji se rješavaju manjim hardverskim revizijama koje zamjenjuju starije konzole, bilo putem prodaje ili zamjene pokvarenih konzola novima. Najpoznatija takva promjena je bila prelazak na Falcon matične ploče, koje su mnogo pouzdanije i tiše. Sve Arcade konzole imaju tu ploču ugrađenu, no na tržištu još postoji priličan broj Premium i Elite konzola sa starim pločama, iako sve nove konzole koriste Falcon ploču.

 • Jedan od velikih problema konzole je buka pri paljenju kao i bučan DVD čitač. Prve verzije konzola zbog prilično novog hardvera i ubrzane pojave na tržištu su bile nestabilne, jako su se grijale i često kvarile.
 • Xbox 360 nema ugrađeno napajanje kao prethodnik ili Sonyjeve konkurentne konzole, nego vanjski adapter koji je stvorio dodatne probleme brojnim korisnicima jer se puno grije, pa ga je trebalo stavljati na dobro prozračena mjesta.
 • Jesenska softverska nadogradnja (koja je donijela podršku za 1080p i HD DVD pogon) je brojnim vlasnicima uništila konzolu što je izazvalo burne reakcije medija i vlasnika konzola.

Službena izjava Microsofta je da samo 3-5% proizvedenih konzola pate od gore navedenih problema. Iako je danas većina problema riješena, korisnici se često bune na lošu sistemsku podršku i buku DVD pogona, kao i na grijanje konzole. Najčešća manifestacija sistemskih problema je RROD (Red Ring Of Death, eng. crveni krug smrti), indikator općenite sistemske greške koji se prikazuje kroz četiri LED diode na prednjem dijelu konzole, u crvenoj boji.

Softverske značajke[uredi VE | uredi]

Sučelje za upravljanje konzolom se, kao i u prethodnoj verziji, zove Xbox Dashboard i on je ujedno i temeljni operativni sustav na konzoli. Iz njega se pristupa svim mogućnostima konzole kao i Xbox Live-u. Dashboard se automatski ažurira najnovijim inačicama preko Xbox Live usluge i uvijek donosi nove mogućnosti i popravke starijih propusta i bugova. Tako je npr. omogućena podrška za HD rezoluciju 1080p i HD DVD optički pogon. Xbox 360 može pokretati i igre za prošlu generaciju Xbox konzole, ali zbog drugačije arhitekture procesora i grafičkog čipa na novijoj konzoli, igre za stariju konzolu se moraju emulirati. Jedini problem kod ovakvog rješenja je što se konzola za vrijeme emulacije znatno više grije, čime je smanjena stabilnost u radu. Popis podržanih Xbox igara je dostupan na službenoj stranici. Također, sve igre koje su podržavale Xbox Live na prijašnjoj konzoli, podržavaju ga i na novoj.

Microsoft je izdao novo ažuriranje za Xbox 360 Dashboard 6. prosinca 2011. Ažuriranje uključuje potpuno novo korisničko sučelje zvano Metro UI (kao na Windows Phone i Windows 8 platformi) i donosi nove značajke puput "Cloud storage" usluge za pohranu podataka sa Xbox 360 konzole.

Multimedija i igre[uredi VE | uredi]

Xbox 360 HD DVD optički pogon

Xbox 360 donosi podršku za DVD filmove kao i prethodna mu verzija, a s tvrdim diskom otvaraju se mnoge nove mogućnosti kao skidanje demo igara ili najavnih videa za najnovije igre i filmove. Sve igre za Xbox 360 konzolu moraju obavezno biti u visokoj definiciji i podržavati rezoluciju od minimalno 720p. Trenutačno je za konzolu dostupno gotovo 1000 igara, od kojih je najpoznatija i najuspješnija Kinect Adventures koja je prodana u više od 24 milijuna primjeraka. Sve igre dolaze na dvoslojnim DVD diskovima. Nakon što je HD-DVD izgubio bitku za prevladavajući medij visoke rezolucije od Blue-ray konzorcija, dodatni HD-DVD pogon više se ne proizvodi, a prodaje se tek u rijetkim dućanima po cijeni od 99$. Ostali popularni dodaci su bežični headset i Xbox Live Vision kamera.

Xbox 360 također ima mogućnost spajanja na lokalnu mrežu ili izravno u računalo i s njega preuzimati fotografije, glazbu i video sadržaj, ali i prenositi taj isti sadržaj. Podržano je mnogo glazbenih i video formata, čak i DivX i XviD, među ostalima.

Xbox Live[uredi VE | uredi]

Vista-xmag.pngPodrobniji članak o temi: Xbox Live

Općenito[uredi VE | uredi]

Xbox Live je Microsoftova vlastita internet usluga trenutačno dostupna na Xbox 360 Xbox One i u ograničenom obliku za PC korisnike. Sastoji se od Xbox Live Arcade, Xbox Live Marketplace i Xbox Live Video Marketplace (zamijenjen u 2015. sa Groove Music i Movies & TV). Xbox Live Arcade je posebna usluga preko kojeg se mogu kupiti i igrati klasične igre (platformske, kartaške, logičke, itd.) kao i najnovije inačice starijih, jako popularnih igara. Xbox Live Marketplace je usluga preko koje se mogu kupiti grafičke teme za Dashboard, slike za korisničku karticu (Gamercard) i dodatni sadržaj za igre (DLC), poput pjesama, nivoa ili predmeta u samim igrama. Groove Music je Microsoftov glazbeni servis poput Deezer-a i Spotify-a, dok je Movies & TV Microsoftov servis za kupnju filmova i serija (trenutno su dostupni na iOS, Android i Windows uređajima te Xbox 360 i Xbox One konzolama).

Postoje dva načina pretplate na Xbox Live: Gold pretplata s cijenom (u SAD-u) od 49.99$ i besplatna Silver pretplata. Usluge su identične, osim što Silver pretplata ne omogućava igranje multiplayer igara. Sve novčane transakcije putem Xbox Live servisa se plaćaju PayPalom i kreditnom karticom.

Dostupnost[uredi VE | uredi]

Xbox Live dostupan je u brojnim zemljama svijeta dok u Hrvatskoj nije. Iako se vlasnik konzole u Hrvatskoj može registrirati na Xbox Live, ne može izabrati Hrvatsku kao mjesto stanovanja već neku drugu europsku državu. Microsoft je nedavno izjavio da će ukidati sve korisničke račune za ovu uslugu čija IP adresa ne odgovara registriranom mjestu stanovanja, jer ti korisnici krše autorska prava kao npr. za pristup audio i video sadržaju koji još nije dostupan preko ovlaštenih distributera u vlastitoj zemlji, iako još niti jedan takav slučaj u Hrvatskoj nije prijavljen. Jedan od glavnih razloga nedostupnosti u Hrvatskoj smatra se visoka stopa piratstva.

Dodaci[uredi VE | uredi]

Korisnici imaju mogućnost kupiti velik broj dodataka za Xbox 360, koji variraju od službenih tvrdih diskova, kamera, headseta, kontrolera i punjača, do neslužbenih daljinskih upravljača, različitih adaptera i kontrolera poput popularnih glazbenih instrumenata korištenih u igrama Guitar Hero i Rock Band ili portala u igrama Skylanders, Disney Infinity i Lego Dimensions. Najprodavaniji dodatak za Xbox 360 je Kinect. Kinect je uređaj poput kamere koji prati pokret igrača (poput Nintendove Wii konzole, ali bez kontrolera). Kinect je izašao na tržište 4. studenog 2010. (u SAD).

Gamepad.svg  Novije igraće konzole
32-bitna/64-bitna generacija
PlayStation | Nintendo 64 | Sega Saturn
Šesta generacija
Dreamcast | GameCube | PlayStation 2 | Xbox
Sedma generacija
Nintendo Wii | PlayStation 3 | Xbox 360
Osma generacija
PlayStation 4 | Xbox One | Wii U

Izvori[uredi VE | uredi]

 1. 1,0 1,1 1,2 GameSpot Justin Calvert i Tor Thorsten: "Xbox 360 launching November 22", 14. rujna 2005. (pristupljeno 22. kolovoza 2015.)
 2. Gamerscore Blog - MSDN: "Xbox 360 Launches in Mexico and Colombia!", 3. veljače 2006. (pristupljeno 22. kolovoza 2015.)
 3. CNET Randolph Ramsay: "Xbox 360 to launch in Australia on 2 March 2006", 14. kolovoza 2008. (pristupljeno 22. kolovoza 2015.)
 4. Gigaom Nikhil Pahwa: "Microsoft Launches Xbox360 In India", 25. rujna 2006. (pristupljeno 22. kolovoza 2015.)
 5. Engadget Ludwig Kietzmann: "Xbox 360 launches in South Africa", 2. listopada 2006. (pristupljeno 22. kolovoza 2015.)
 6. GamesIndustry: "Xbox 360 To Launch In Eastern Europe This Autumn", 23. kolovoza 2006. (pristupljeno 22. kolovoza 2015.)
 7. gulfnews.com Naushad K. Cherrayil: "Microsoft's Xbox officially launched in UAE", 29. listopada 2008. (pristupljeno 22. kolovoza 2015.)
 8. technabob Paul Strauss: "New Xbox 360 Slim Price, Release Date and Specs Revealed", 14. lipnja 2010. (pristupljeno 22. kolovoza 2015.)
 9. Delimiter Jenna Pitcher: "Xbox 360 slim to hit Australia 1 July", 15. lipnja 2010. (pristupljeno 22. kolovoza 2015.)
 10. Engadget Alexander Sliwinski: "Xbox 360 'Slim' priced, dated for UK", 14. lipnja 2010. (pristupljeno 22. kolovoza 2015.)
 11. IGN Audrey Drake: "E3 2013: NEW XBOX 360 MODEL REVEALED", 10. lipnja 2013. (pristupljeno 22. kolovoza 2015.)
 12. CNET Nick Hide: "New Xbox 360 model on sale now for £149 in the UK", 21. lipnja 2013. (pristupljeno 22. kolovoza 2015.)
 13. Venture Beat Dean Takahashi: "Xbox 360 surpasses 66M sold and Kinect passes 18M units", 9. siječnja 2012. (pristupljeno 22. kolovoza 2015.)

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]