Koordinate: 1°18′54″N 103°48′58″E / 1.31500°N 103.81611°E / 1.31500; 103.81611

Singapurski botanički vrtovi

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Singapurski botanički vrtovi
Flag of UNESCO.svg Svjetska baštinaUNESCO
Singapurski botanički vrtovi
Flag of Singapore.svg Singapur


Singapurski botanički vrtovi na karti Singapur
Singapurski botanički vrtovi
Singapurski botanički vrtovi
Lokacija Singapurskih botaničkih vrtova
Godina uvrštenja: 2015. (39. zasjedanje)
Vrsta: Kulturno dobro
Mjerilo: iii, iv
Ugroženost: ne
Poveznica: 1483 UNESCO

Singapurski botanički vrtovi (malajski: Taman Botanik Singapura ili Kebun Botani Singapura) je 74 ha velik botanički vrta u samom središtu Singapura. Ovi vrtovi predstavljaju evoluciju britanskog kolonijalnog tropskog botaničkog vrta koji je postao moderna znanstvena institucija svjetske klase koja se koristi i za očuvanje i obrazovanje. Kulturni krajolik uključuje bogatu raznolikost povijesnih obilježja, biljaka i zgrada koje pokazuju razvoj vrta od njegova osnutka 1859. godine. Bili su važno središte za znanost, istraživanje i očuvanje biljaka, osobito u vezi s uzgojem gume na plantažama jugoistočne Azije od 1875. god. Zbog toga su upisani na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine u Aziji 2015. godine.[1] To je jedini botanički vrt na svijetu koji je otvoren za javnost svaki dan od 5 ujutro do ponoći, cijele godine, i to besplatno, s iznimkom Nacionalnog muzeja orhideja.

Tembusu drvo (Faraea fragrans) koje se nalazi na poleđini singapurskih 5 dolara
Glazbeni paviljon iz 1930-ih.

Znamenitosti[uredi | uredi kôd]

Nacionalni vrt orhideja je glavna atrakcija botaničkih vrtova. Na brdovitih 3 ha u središtu vrtova nalazi se kolekcija s preko 1.000 vrsta i 2.000 hibrida orhideja. U samom vrtu orhideja nalaze se i druge atrakcije kao što je dvorana Burkill i VIP vrt orhideja je kolonijalni bungalov iz 1886. godine koji je nekada bio upraviteljev dom, a u kojemu su danas izloženi brojni hibridi nazvani po slavnim osobama koje su posjetile vrt. Orhidarij je sklonište za entuzijaste orhideja s tropskim okolišem.

Kišna šuma od oko 6 ha je starija od svih ostalih vrtova i jedna je od samo dvije kišne šume u jednom velikom gradu; drugu ima Rio de Janeiro.

Vrt medenjaka se nalazi uz Nacionalni vrt orhideja, a u njemu se nalaze razne vrste iz obitelji Zingiberaceae, Halia restoran, slap i vidikovac.

Botanički centar sadrži obnovljena Tanglin vrata, knjižnicu botanike i hortikulture, Singapurski herbarij, uzgajalište orhideja i obrazovne radionice. Zeleni paviljon je prva zgrada sa „zelenim krovom” u Singapuru.

Dječji vrt Jacob Ballas, nazvan po singapurskom filantropu koji je preminuo 2004. god. On sadrži prostore za vodene igre, malo igralište, kućice na drveću s toboganima i labirint.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Singapore Botanical Gardens (engl.) Preuzeto 31. srpnja 2015.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Singapurski botanički vrtovi