Sitnocvjetna vrbolika

Izvor: Wikipedija
Sitnocvjetna vrbolika
Sitnocvjetna vrbovica
Sitnocvjetna vrbovica
Sistematika
Carstvo: Plantae
Divizija: Tracheophyta
Razred: Magnoliopsida
Red: Myrtales
Porodica: Onagraceae
Rod: Epilobium
Vrsta: E. parviflorum
Dvojno ime
Epilobium parviflorum
Schreb.
Baze podataka

Flora Croatica

Sitnocvjetna vrbolika (sitnocvjetna vrbovica, lat. Epilobium parviflorum) je ljekovita biljka koja uglavnom raste uz staze, potoke i livade. Poznata je postala zahvaljujući austrijskoj travarici Mariji Treben koja je istu preporučala kao odličan lijek za probleme prostate. To je trajnica, pripada rodu Epilobium, porodica vrbolikovke.

Sitnocvijetna vrbovica, ružičasto cvijeće u vrhu gornjeg lišća, promjer cvijeta 1,5-2,2 cm, četiri kratke brazde na laticama. Donji listovi su nasuprotni, duljine 3-7 cm. Raste na obalama, uz mokre rubove šumskih staza, te na povremeno potopljjenim područjima. Cvijeta od lipnja do rujna, raste 20 do 80 cm visine. Koristi se kao ljekovita biljka

Srodne vrste vrbovica[uredi | uredi kôd]

Močvarna vrbolika, Epilobium palustre, cvjetovi crvenkasto-bijeli, promjer cvata 1-1,5 cm, ljevkasti, četiri brazde na latici. Stabljika je okrugla. Listovi su nasuprotni, dugi 3-6 cm, sjedeći. Raste duž jaraka, te na mokrim livadama. Cvijeta od srpnja do rujna, naraste od 10 do 50 cm.

Planinska vrbovica (Epilobium montanum) - cvjetovi promjera cvijeta 1,5-2,2 cm, četiri kratke brazde na laticama. Raste u šumama, živicama, vrtovima. Pojavljuje se prvenstveno u brdima na visini od oko 700 metara, ponekad također niže. Cvijeta od lipnja do rujna, raste od 30 do 90 cm.

Ružičasta vrbovica (Epilobium roseum), cvijeće promjera cvijeta od 1-1,5 cm, lijevak, isprva gotovo bijeli, zatim ružičasti. Raste uz potoke i rijeke u planinskim područjima. Cvijeta od srpnja do rujna, raste 20-90 cm visoka.

Dlakava vrbovica (Epilobium hirsutum), ružičaste cvjetovi 2-4 cm u promjeru.Listovi kopljasti,do 12 cm dužine. Raste oko jaraka, duž nasipa, u poplavnim šumama uz obalu vode, na močvarnim livadama. Cvijeta od srpnja do rujna, raste od 0,5 do 1,5 m. Ne upotrebljava se u medicinske svrhe, iako nije štetna.

Ciprej (Epilobium angustifolium), crvenkasto ružičasti cvjetovi, 2-4 cm u promjeru, listovi kopljasti dugi 5-15 cm i Širine do 5 cm. Nalazimo ga na čistim šumskim rubovima ,te duž željezničkih pruga i puteva. Uglavnom u velikom broju.Kod nas ga najviše ima na Velebitu i u Gorskom kotaru. Cvate od lipnja do kolovoza, naraste od 0,5 do 1,8 m. U ljekovite svrhe koristi se u Rusiji / Ivan čaj, i to još od 12.stoljeća/ ,SAD i Kanadi.Iako ga Marije Treben nije koristila ,niti smatrala uporabljivim danas se zna da mu je djelovanje jače od djelovanja sitnocvijetne vrbovice.

Uzgoj vrbovice[uredi | uredi kôd]

Lako se uzgaja u vrtu. Potrebna je dovoljna vlaga. Ako joj tlo i osunčanost odgovaraju, brzo se širi.

Djelotvorne tvari[uredi | uredi kôd]

Flavonoidi, sitosterol, glacijalne kiseline (galotanini), triterpeninska kiselina, pektini, biljni hormoni, lignani.

Svojstva[uredi | uredi kôd]

Sadrži tvari koje imaju aktivno djelovanje na patološke promjene u tijelu, te djeluju protuupalno i inhibiraju procese koji dovode do povećanja prostate. Koristi se u svim fazama bolesti prostate, kao što je teško ispuštanje mokraće, karcinom mokraćnog mjehura i karcinom prostate, ili bol u mjehuru i bubrezima (za tu svrhu je također preporučena i za žene). Mnogi ljudi koji već duže vrijeme imaju problema s prostatom, uz pomoć ove biljke mogu se izliječiti, često čak i bez operacije. Ako je operacija već obavljena, čaj smanjuje ili eliminira upalu i druge probleme koji su uobičajeni nakon operacije. Znanstveno je dokazano da ekstrakt vrbovice (ali i drugih biljaka iz roda Epilobium) inhibira proliferaciju stanica prostate.[1]

Priprema i primjena[uredi | uredi kôd]

Čaj - čajnu žličicu suhe biljke preliti s kipućom vodom i ostaviti da stoji 10 minuta. Piti dvije šalice dnevno, prvo jutro prije jela i drugu uvečer.

Tinktura - narezati biljku i napuniti staklenu posudu do 2/3. Prelijte rakijom ili vodkom i stavite je na mračno i toplo mjesto (na primjer, u ormaru). Povremeno protresti. Nakon 3 tjedna procijediti i uzimati 30 kapi 2x dnevno, ujutro prije jela i navečer.

Piti čaj i tinkturu 3 tjedna, a zatim prestati barem jedan tjedan i ponoviti ciklus ako je potrebno. Obično muškarci piju pripravke 2 puta godišnje 3 tjedna. U slučaju većih problema, primjenu nastaviti i do dva mjeseca, a zatim barem tjedan dana pauze. Nastavite prema potrebi s ciklusima od 3 tjedna.

Lakše mokrenje i ublažavanje boli pojavljuju se obično nakon prvog tretmana.

Kontraindikacije[uredi | uredi kôd]

Nisu poznate. Preporuča se konzultacija s liječnikom.

Dodatna literatura[uredi | uredi kôd]

Treben, Marija: Zdravlje iz Božje ljekarne, Zagreb 2006.

Grlić, Lj., Samoniklo jestivo bilje, Zagreb 1980.

Minaeva,V.G. Lekarstvenie rastenija Sibiri,Novosibirsk 1970.

Коrsun V. F., Коrsun Е.V., Žuravlev D.V. Ruskij čaj po imenu Ivan, Мoskva 2017.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Vitalone, A. Svibanj 2003. Extracts of various species of Epilobium inhibit proliferation of human prostate cells. J Pharm Pharmacol. 55 (5): 683–90. doi:10.1211/002235703765344603
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Sitnocvjetna vrbolika
Logotip Wikivrsta
Logotip Wikivrsta
Wikivrste imaju podatke o taksonu Epilobium parviflorum