Sjemenjače

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Sjemenjače
Welwitschia mirabilis, iz divizije Gnetophyta
Welwitschia mirabilis, iz divizije Gnetophyta
Sistematika
Carstvo: Plantae
Podcarstvo: Tracheophyta
Superdivizija: Spermatophyta
Divizije
*Pinophyta
Spermatophyta.png

Sjemenjače (Spermatophyta) su jedan od odjeljaka u carstvu biljaka. One tvore sjeme kao organe za razmnožavanje. To ih čini različitim od biljki koje se razmnožavaju sporama, paprati i mahovine, koje čine zasebna podcarstva unutar carstva biljki.

Ovisno o tome je li sjeme dijelom ili potpuno skriveno u plodnici, sjemenjače se tradicionalno dijele na golosjemenjače (Gymnospermae) i kritosjemenjače (Magnoliophyta, ranije Angiospermae). Pri tome su golosjemenjače parafiletički takson, što znači da ne obuhvaća sve kasnije skupine razvijene od zadnjih zajedničkih predaka, jer se smatra vrlo vjerojatnim da su se kritosjemenjače razvile od golosjemenih biljaka.

Obilježja[uredi VE | uredi]

Obilježje svih sjemenjača su cvijet i sjeme. Golosjemenjače u pravilu oprašuje vjetar. Njihovi cvjetovi su često češeri. Cvjetovi kritosjemenjača imaju uglavnom kompleksnu građu, a biljke su, ovisno o načinu oprašivanja, razvile niz strategija za privlačenje "svojih" oprašivača (boja, oblik, miris cvjetova).

Razmnožavanje[uredi VE | uredi]

Sjemenjače prolaze smjenu generacija: smjenjuju se, kao kod paprati i mahovina, haploidna spolna (gametofit i diploidna nespolna (sporofit) generacija.

Pelud se kod golosjemenjača prenosi direktno na sjemenu podlogu. Kod kritosjemenjača pelud dospijeva prvo na njušku tučka, dakle kod "modernih" sjemenjača između oprašivanja i oplodnje koja se dogodi kad zrnce peluda stigne do plodnice na dnu tučka, prolazi određeno vrijeme. Time je sjemena podloga bolje zaštićena od samooplodnje.

Sistematika[uredi VE | uredi]

Klasična sistematika svrstavala je sve sjemenjače u jednu diviziju, podijeljenu na razrede:

Danas se u suvremenoj klasifikaciji koristi podjela, koja ove grupe rangira kao zasebne divizije, grupirane kako slijedi:

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Sjemenjače
Logotip Wikivrsta
Wikivrste imaju podatke o: Spermatophyta

Izvori[uredi VE | uredi]