Slapovi Niagare

Izvor: Wikipedija
Slapovi Niagare

Slapovi Niagare predstavljaju niz masivnih vodopada koji se nalaze na rijeci Niagari u istočnom dijelu Sjeverne Amerike, na granici Sjedinjenih Američkih Država i Kanade. To su zapravo tri odvojena vodopada, ne osobito visoki, ali zato vrlo široki.

Sa 168.000 kubnih metara vode u minuti jedni su od najpoznatijih slapova svijeta.

Iako ne osobito visoki, slapovi Niagare predstavljaju jedne od najširih i najmoćnijih vodopada na svijetu.

Poznati su po svojoj ljepoti te služe kao popularna turistička destinacija i izvor hidroelektrične energije. Na suprotnim obalama su smješteni gradovi-blizanci Niagara Falls, New York i Niagara Falls, Ontario.

Niagara ("voda što grmi") naziv je koji su ovom slapu, koji danas tvori granicu između SAD-a i Kanade, nadjenuli američki Indijanci. Od jezera Erie rijeka Niagara mirno teče gotovo 56 km, no u blizini jezera Ontario pretvara se u brzace koji užurbano jure prema kataraktu u magli vodene prašine i duga. Potom slijedi dramatičan pad od otprilike 50 metara u kojem se bujica uz grmljavinu strmoglavljuje u podivljalu pjenu kao da pada u ponor bez dna. Otok Goat, na rubu kaskade, rijeku dijeli na dva djela. Američki slapovi na istočnoj stranai tvore ravnu crtu dugu oko 300 metara, a kanadski slapovi Horseshoe (Slapovi potkove) dvostruko su duži i, kako im i ime govori, imaju oblik potkove.

Panoramski pogled na slapove Niagare
Magnify-clip.png
Panoramski pogled na slapove Niagare

Povezani članci[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke na temu: Slapovi Niagare.


Geographylogo.svg Nedovršeni članak Slapovi Niagare koji govori o zemljopisu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.