Smart 1

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
SMART-1
OrganizacijaESA
Tip misijeOrbiter
Satelit odMjesec
Datum lansiranja27. rujna 2003.
Lansiran uz pomoćAriane 5
Trajanje misije3 godine
NSSDC ID2003-043C
Internet sjedišteSMART-1
Masa367 kg

Letjelica Smart 1 ima zadaću testirati ionski pogon i tražiti led na Mjesečevom južnom polu. Lansiran je 27. rujna 2003. godine u 23:14 sati, a u orbitu oko Mjeseca je ušao 15. listopada 2004. Lansiran je s raketom Ariane-5, s masom pri lansiranju od 367 kg. Misija završava u kolovozu 2006 godine.

Smart 1 je prva letjelica ovakve vrste. Njegova prva primarna misija je testiranje ionskog pogona i ostalih novih tehnologija za letjelicu i instrumente.

Lansiranje[uredi VE | uredi]

Smart-1 je lansiran uz pomoć rakete Ariane-5. Dana 8.lipnja Smart 1 je prebačen u Kourou. 14.lipnja bio je premješten u ESTEC da bi bio ukrcan u avion Antonov 124. Avionom je prebačen u Francusku Gvajanu. Sljedećeg jutra, 15.lipnja slijetjeo je u Francusku Gvajanu. Aerodrom Cayenne, na koji je sletio avion sa Smart-1 je udaljen 50 km od lansirnog mjesta ESA-e.

Letjelica[uredi VE | uredi]

Od šest spuštanja NASA-inih letjelica Apollo, astronauti su donjelu uzorke stijena za analizu u svjetskim laboratorijima. I tri Sovjetske letjelice donijele su uzorke stijena.

Mala Američka letjelica kao što je Clementine ili Lunar Prospector su bili u orbiti oko Mjeseca. Lunar Prospector je mapirao Mjesečevu gravitaciju i površinu. Ipak, ostala su mnoga pitanja na koja znanstvenici moraju odgovoriti.

Kamera na Smart-1 omogućuje da znanstvenici istražuju Mjesečevu površinu i topografiju.

Instrumenti[uredi VE | uredi]

Instrument Opis
EPDP Bilježi rad ionskog pogona i njegovog utjecaja na letjelicu
KaTE Testira druge načine komunikacije Zemlja-Mjesec
AMIE Testira minijaturnu kameru i slika slike u boji
SIR Traži led i pravi mineralnu mapu Mjeseca
D-CIXS Istražuje kompoziciju i sastav Mjeseca