Smilodon populator

Izvor: Wikipedija
Smilodon populator
Status zaštite

Status zaštite: Izumrli

Sistematika
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Mammalia
Red: Carnivora
Porodica: Felidae
Potporodica: Machairodontinae
Rod: Smilodon
Vrsta: S. populator
Dvojno ime
Smilodon populator

Smilodon populator je bila vrsta machairodontinskih sabljozubih mačaka. Prvi se put pojavio u Južnoj Americi prije 1 milijun godina i izumro prije oko 10.000 godina.[1] Bio je mnogo veći od svojih rođaka Smilodona fatalisa i Smilodona gracilisa, te je imao velika prsa i moćne noge. Ova je velika mačka bila visoka 120 cm, veća je od najveće suvremene mačke tigra.

Smilodon populator je vjerojatno lovio u čoporima. S obzirom na velike nožne mišiće i zdepasti oblik tijela, nije mogao juriti brzo da bi hvatao plijen, te je vjerojatno lutao s drugim mačkama kako bi iz zasjede hvatao male životinje u travnatim ravnicama. Plijen bi uhvatio svojim velikim nožnim mišićima i prerezao mu vrat velikim sabljastim zubima koji su ponekad bili dugi 18 cm. Veličina očnjaka ih je činila prilično krhkima, te se nisu mogli upotrijebiti ako plijen već nije bio na tlu (to je skoro bez svake sumnje bila svrha velikih prednjih šapa). Fosili nekoliko Smilodona populatora pronađeni su u blizini, zajedno s jednom životinjom iz ravnice, što daje dodatne argumente o smilodonima kao društvenim životinjama.

Literatura[uredi | uredi kôd]

  1. Mariela Cordeiro de Castro, Max Cardoso Langer. 2008. New postcranial remains of Smilodon populator Lund, 1842 from South-Central Brazil (PDF). Revista Brasileira de Paleontologia. svezak 11 (broj 3): str. 199. – 206. doi:10.4072/rbp.2008.3.06