Smolikas

Izvor: Wikipedija
Smolikas
Σμόλικας
Smolikas IMG 0118.jpg
Vrh planine Smolikas
Visina 2.637 m
Država / pokrajina Flag of Greece.svg Grčka
Dio gorja Pindsko gorje
Koordinate 40°03′18″N 20°33′11″E / 40.0550°N 20.5530°E / 40.0550; 20.5530
Najbliži gradovi Agia Paraskevi, Elefthero
Smolikas na karti Grčka
Smolikas
Smolikas
Pozicija Smolikasa na karti Grčke

Smolikas ((grčki: Σμόλικας, vlaški: Smolcu) je druga grčka planina po visini sa svojih 2637 metara, odmah iza Olimpa. Smolikos je pojedinačno najviša planina u planinskom lancu Pindskom gorju.

Zemljopisne odlike[uredi | uredi kôd]

Magistralna grčka cesta GR-20 (Kozani - Siatista - Janjina) prolazi zapadno od planine. Planina Smolikas duga je 15 do 20 km od istoka prema zapadu, i široka oko 10 km u pravcu sjever - jug. Rijeka Aoos teče pored planine u pravcu jugozapada.

Planina je geološki oformljena od vulkanskih stijena. Tijekom ledenog doba sjeverne i istočne vrtače i doline su bile potpuno zaleđene u nekoliko navrata. Posljednji takav period zaleđivanja bio je prije 11 500. godina.

Najniži dijelovi pokriveni su šumama bukovim šumama. Na nešto višim dijelovima planine dominiraju šume dominiraju niskog drveća; bora i smreke. Na višim dijelovima prevladavaju travnjaci, s niskim grmljem a na najvišim dijelovima nema nikakve vegetacije.

Na planini se odmah pored vrha nalazi malo alpsko glacijalno jezero drakolimni Smolika. Na Smolikasu ima planinskih sela do kojih vode šumski putevi, kao i pješačke staze.

Susjedne planine[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]