Prijeđi na sadržaj

Soba panike

Izvor: Wikipedija
Soba panike
Naslov izvornika
Panic Room
RedateljDavid Fincher
ProducentDavid Koepp
Judy Hofflund
Ceán Chaffin
Gavin Polone
ScenaristDavid Koepp
Glavne ulogeJodie Foster
Kristen Stewart
Forest Whitaker
GlazbaHoward Shore
SnimateljDarius Khondji
Conrad W. Hall
MontažaJim Haygood
Angus Wall
DistributerColumbia Pictures
Godina izdanja2002.
Trajanje112 min.
Država SAD
Jezikengleski
Žanrtriler
Proračun$48,000,000
Mrežno sjedište
Profil na IMDb-u
Portal o filmu

Soba panike (eng. Panic Room) je američki triler kojeg je 2002. režirao David Fincher. U glavnim ulogama pojavljuju se Jodie Foster i Forest Whitaker. U sporednim ulogama nastupaju Kristen Stewart, Jared Leto i Dwight Yoakam.

Radnja[uredi | uredi kôd]

Meg (Jodie Foster) je nedavno razvedena supruga milijunaša koja s kćerkom Sarah (Kristen Stewart) traži novi smještaj. Odlučuje se za staru višekatnicu na Manhattanu. Kuća u svom središtu ima blindiranu sobu sa sustavom nadzora u kojoj se majka i kćer skrivaju od provalnika koji žele ukrasti veliku sumu novca, koja se nalazi u kući. Majka i kći ne mogu izići iz izolirane sigurnosne prostorije nazvana "soba panike" jer su pod opsadom trojice provalnika (Forest Whitaker, Jared Leto i Dwight Yoakam). No i provalnici su pod svojevrsnom opsadom: majka ih je vidjela, ne mogu pobjeći i ostaviti svjedoke, ne mogu ući u sobu panike gdje se novac i nalazi. S jedne i druge strane prisutno je dramatično iščekivanje: provalnicima prijeti svitanje dana i policijska ophodnja, a obitelji zatočenoj u vlastitoj kući nedostaje inzulin za kćer Sarah koja boluje od šećerne bolesti.

Glumci[uredi | uredi kôd]

Glumac Uloga
Jodie Foster Meg Altman
Kristen Stewart Sarah Altman
Forest Whitaker Burnham
Dwight Yoakam Raoul
Jared Leto Junior
Patrick Bauchau Stephen Altman
Ann Magnuson Lydia Lynch
Ian Buchanan Evan Kurlander
Andrew Kevin Walker Pospani susjed
Paul Schulze Policajac Keeney
Mel Rodriguez Policajac Morales
Richard Conant
Paul Simon
Victor Thrash
Ken Turner
Nicole Kidman Stephanova supruga (samo glas)

Zanimljivosti[uredi | uredi kôd]

Na samom početku filma agent za nekretnine pokaže Meg Altman sobu panike, ona ga upita "Jeste li čitali Poea?". Svaki je Fincherov film upravo kao i Poeova proza - ostvarivanje paranoje: straha od vlastitog tijela, od grijeha, od vlastite podsvijesti. I "Panic Room" je film paranoje, ne samo zato što je središnji motiv filma soba načinjena u paranoičnom strahu (soba panike), nego i zato što realizira u zbilji sve najdublje strahove razorene obitelji. Premda Jodie Foster nije bila prvi Fincherov izbor za glavnu glumicu, upravo s njom u glavnoj ulozi "Soba panike" dobiva dodatnu vrijednost. Ulogom samohrane majke dokazala se u ostvarenju Mali čovjek Tate kojeg je sama i režirala. Fincherova Soba panike tako se pretvorila u priču o svijetu u kojem nedostaje muškarac. U trenutku kad se taj muškarac i pojavi, on postaje ne pomoć, nego dopunski uteg postajući talac. Ova priča, priča o samohranoj majci pod opsadom - stvarna je tema Sobe panike.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]