Socijalni liberalizam

Izvor: Wikipedija
Leonard Trelawny Hobhouse, britanski sociolog i filozof smjerao je ostvarivanju "socijalnog liberalizma"

Socijalni liberalizam (socijal-liberalizam) politička je filozofija nastala s ciljem pomirenja socijaldemokratske i liberalne političke misli.[1][2][3]

U političkom spektru predstavlja centar/lijevi centar, tj. centar prema lijevom centru.

To je iskustvo rođeno uglavnom kod intelektualaca socijalističke i socijaldemokratske orijentacije otvorenih za liberalizam, ali u ovom političko-kulturnom trendu pronašao se put čak i za liberalne intelektualace.

Socijalni liberali ukazuju da društvo mora štititi slobode i jednake šanse za sve građane i ohrabruje međusobne suradnje između državnih i tržišnih institucija gospodarstva.

U procesu razvoja, slaže se da su neka ograničenja postavljena gospodarskim poslovima potrebna, kao što su antimonopolski zakoni u borbi protiv gospodarskog monopola, regulatorna tijela ili zakoni o minimalnim plaćama.

Socijalni liberali smatraju da vlade mogu (ili moraju) pružati udobnost, zdravstvenu zaštitu i obrazovanje iz prihoda koji potiču od poreza, kako bi se omogućila najbolja upotreba talenata stanovništva.

Socijalni liberalizam bori se protiv ekstremnih pojava kapitalizma. Zagovara je postupnu transformaciju "kapitalizma slobodne konkurencije" u socijalni kapitalizam, društvo sa socijalnom ekonomijom temeljenom na privatnom vlasništvu i reguliranim tržišnim odnosima. Zauzima se isto tako za umjereni antiklerikalizam i slobodu vjeroispovijedi.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Gaus, Gerald & Courtland, Shane D. (Spring 2011). "The 'New Liberalism'". The Stanford Encyclopedia of Philosophy.
  2. John Derbyshire (12 July 2010). "The origins of social liberalism". New Statesman.John Derbyshire (12 July 2010). "The origins of social liberalism". New Statesman.
  3. Adams, Ian (2001). Political Ideology Today (Politics Today). Manchester: Manchester University Press. ISBN 0719060206.