Socijalni radnik

Izvor: Wikipedija
Jump to navigation Jump to search

Socijalni radnik stručnjak je koji se bavi proučavanjem socijalnih problema čovjeka, kao što su problemi stanovanja, prehrane te higijenskih i materijalnih uvjeta života i rada.

U Hrvatskoj radna mjesta socijalnih radnika postoje u zdravstvenim ustanovama, zavodima za socijalno osiguranje, ustanovama socijalne zaštite i skrbi, školama, privrednim organizacijama i drugdje.

Socijalni radnik provodi socijalnu zaštitu u praksi a socijalni rad u teoriji.

Jedina visokoškolska ustanova koja provodi studij za obrazovanje socijalnih radnika u Republici Hrvatskoj je Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Studijski centar za socijalni rad kao njegova podružnica.

Nekada je obrazovanje socijalnih radnika trajalo dvije godine, zatim se produžilo na tri godine, da bi uskoro bilo omogućeno školovanje tijekom četiri godine. Oni koji su stekli zvanje socijalnoga radnika mogli su se doškolovati do zvanja diplomiranog socijalnoga radnika.

Visokoškolski sustavi nekih zemalja iz okruženja dodjeljuju stručni naziv diplomiranoga inženjera socijalnoga rada.

Socijalni rad u poduzeću[uredi VE | uredi]

Zadaci socijalnog radnika u privrednoj organizaciji vrlo su brojni i složeni. On se bavi proučavanjem utjecaja na čovjekov rad postojećih uvjeta prehrane, stanovanja, obiteljskoga života, zdravstvenoga stanja, načina provođenja slobodnog vremena, kulturno-zabavnoga i športskog života, navika i običaja, sa zadatkom poboljšanja postojećeg stanja i stvaranja uvjeta koji će se optimalno povoljno odraziti na rad i zadovoljstvo radnika.

Socijalni radnik u svome radu usko surađuje s tijelima uprave poduzeća kao i radničkoga samoupravljanja, kadrovskom službom poduzeća, službom društvenog standarda, tehničkom službom, službom higijensko-tehničke zaštite, društvenopolitičkim organizacijama – osobito sindikatom, kao i sa zdravstvenim ustanovama i tijelima javnih vlasti.

Izvori[uredi VE | uredi]

Literatura

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Mrežna mjesta

Hrvatska komora socijalnih radnika, www.hksr.hr