Spearow

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Spearow
Spearow.png

Japansko ime オニスズメ Onisuzume
Redni broj 21
Generacija prva
Vrsta Normalni/Leteći
Stupanj Elementarni stupanj
Razvio se iz -
Razvija se u Fearowa
Razvoj stjecanjem iskustva
Visina 0,3 m
Težina 2 kg
Sposobnost Oštro oko (Keen eye)

Spearow (オニスズメ Onisuzume u prvotnim inačicama na japanskom jeziku) je jedan od 809 fiktivnih vrsta Pokémon stvorenja iz Pokémon medijske franšize – skupa Pokémon videoigara, animiranih serija, manga stripova, knjiga, igraćih karata i drugih medija kojima je tvorac Satoshi Tajiri - vrijedne nekoliko milijardi dolara. Svrha je Spearowa u videoigrama, animiranoj seriji i manga stripovima, kao i svrha ostalih Pokémona, borba s divljim Pokémonima – neukroćenim stvorenjima koje igrači i likovi pronalaze dok kreću na razne avanture – i pripitomljenim Pokémonima drugih Pokémon trenera.

Etimologija imena[uredi | uredi kôd]

Ime Spearow kombinacija je engleskih riječi "spear" = koplje, odnoseći se na ratobornu narav ovog Pokémona, i "sparrow" = vrabac, odnoseći se na stvarnu životinju na čijem se liku temelji lik Spearowa.

Njegovo japansko ime, Onisuzume, može se doslovno protumačiti kao 鬼雀, demonski vrabac.

Pokédex podaci[uredi | uredi kôd]

  • Pokémon Red/Blue: Hrani se kukcima u travnatim područjima. Mora mahati svojim kratkim krilima velikom brzinom kako bi se održao u zraku.
  • Pokémon Yellow: Nije sposoban letjeti veoma visoko. Ipak, sposoban je poduzimati veoma brze letove kako bi zaštitio svoje područje.
  • Pokémon Gold: Hitro zamahuje svojim kratkim krilima kako bi istjerao kukce iz visoke trave, a zatim ih kljuca svojim kusastim kljunom.
  • Pokémon Silver: Veoma zaštitnički nastrojen prema svom području, užurbano će zamahivati svojim kratkim krilima kako bi letjeo uokolo velikom brzinom.
  • Pokémon Crystal: Kako bi zaštitio svoje područje, neprestano leti uokolo glasajući se veoma visokim tonovima.
  • Pokémon Ruby/Sapphire: Spearow se glasa veoma visokim tonovima koje se može čuti i do kilometar daleko. Ako je visoko, uzvici se šire uokolo, upozoravajući ostale na opasnost.
  • Pokémon Emerald: Njegovi se kreštavi uzvici mogu čuti i do kilometar daleko. Ako je visoko, uzvici se šire uokolo, upozoravajući ostale na opasnost.
  • Pokémon FireRed: Užurbano leti uokolo. Unatoč svojoj krhkosti, sposoban je uzvratiti protivniku tehnikom Zrcalnog kretanja.
  • Pokémon LeafGreen: Hrani se kukcima u travnatim područjima. Mora mahati svojim kratkim krilima velikom brzinom kako bi se održao u zraku.
  • Pokémon Diamond/Pearl: Užurbano zamahuje kratkim krilima kako bi se održao u zraku. Koristeći se svojim kljunom, pretražuje travu za plijenom.

U videoigrama[uredi | uredi kôd]

Spearow je prisutan u gotovo svim igrama do sada; jedini izuzeci ovog pravila su Pokémon Ruby, Sapphire i Emerald.

U svim regijama, postoje evolucijski lanci Normalnih/Letećih Pokémona koje igrač susreće na samom početku igre i koji su veoma čest primjer u divljini. Spearow je, uz Pidgeya, karakterističan za Kanto regiju.

Tehnike[uredi | uredi kôd]

Prirodne tehnike
Tehnika Vrsta tehnike Razina
Kljucanje (Peck) Leteći
Režanje (Growl) Normalni
Opaki pogled (Leer) Normalni 5
Bijesni napad (Fury Attack) Normalni 9
Potjera (Pursuit) Mračni 13
Zračni as (Aerial Ace) Leteći 17
Zrcalno kretanje (Mirror Move) Leteći 21
Okretnost (Agility) Psihički 25
Jamstvo (Assurance) Mračni 29
Lijeganje (Roost) Leteći 33
Bušenje kljucanjem (Drill Peck) Leteći 37

Statistike[uredi | uredi kôd]

HP: 40
 
Attack: 60
 
Defense: 30
 
Special: 31
 
SpAtk: 31
 
SpDef: 31
 
Speed: 70
 

Statistika Special korištena je samo tijekom prve generacije; kasnije je podijeljenja na Special Attack i Special Defense statistike.

U animiranoj seriji[uredi | uredi kôd]

Spearow se prvi put pojavljuje u prvoj Pokemon epizodi "Pokémon, ja biram tebe!". Ash Ketchum pokušao ga je uloviti, no nije uspio s obzirom na to da ga njegov Pikachu nije htio poslušati. Ash je na Spearowa ljutito bacio kamen, a Spearow je dozvao jato ostalih Spearowa da bi ozlijedili Asha i njegovog Pikachua.

Isti se Spearow bio razvio u Fearowa nešto prije epizode "Pallet Party Panic", u kojoj se pojavio kao vođa jata Spearowa koje je živjelo u Viridian šumi. Ashov Pidgeotto se bio razvio u Pidgeota kako bi zaštitio jato Pidgeya i Pidgeotta koje je Fearow terorizirao.

Još se jedan Spearow pojavio u epizodi "The Lost Lapras" i bio je u vlasništvu jednog od trojice trenera koji su terorizirali mladog Laprasa (kojeg je Ash spasio i uhvatio).