Prijeđi na sadržaj

Spiralna galaktika

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Spiralna galaksija)
Primjer spiralne galaktike - Messier 101

Spiralne galaktike, kakva je i naša, dijele se na prečkaste (s prečkom u središtu) spiralne i obične spiralne. Spiralne galaktike se dalje dijele u razrede Sa, Sb i Sc, a prečkaste spiralne u razrede SBa, SBb i SBc. Novije klasifikacije imaju i razrede Sd, odnosno SBd. Kriteriji su:
- veličina jezgre (Sa za veliko, Sc za vrlo malo),
- otvorenost spiralnih krakova (Sa za usko vezane, Sc za vrlo otvorene) i
- razlučivost superdivova i HII područja u spiralnim krakovima (Sa za nekoliko malih HII područja, Sc za mnogo velikih superdivova).

Spiralne galaktike se sastoje od jezgre, diska, haloa i spiralnih krakova. Značajka spiralnih galaktika je prisutnost plina u disku, pogotovo u spiralnim kracima, što govori da proces stvaranja zvijezda traje i od danas. U kracima zato nalazimo mnoštvo svijetlih zvijezda i OB-asocijacija.

Ove se galaktike nalaze u područjima svemira s malom gustoćom galaktika, gdje njihov oblik nije ugrožen plimnim silama okolnih galaktika.

Spljoštene su građe i s dosta su međuzvjezdane tvari.[1]

S obzirom na vidljivost diskova sa Zemlje, spiralne galaktike mogu biti:[2][3]

  • veličanstvenog dizajna (eng. grand-design), upečatljivih spiralnih krakova
  • pamučaste (eng. flocculent)
  • okrenute rubom ili gotovo okrenute rubom, čiji položaj promatraču sa Zemlje ne dopušta vidjeti im galaktički disk.

Vidi[uredi | uredi kôd]

Primjeri[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Vujnović, Vladis: Rječnik astronomije i fizike svemirskog prostora, Zagreb: Školska knjiga, 2004., ISBN 953-0-40024-1, str. 57
  2. Astronomy.com Stephen James O'Meara : Observing edge-on and face-on galaxies 19. svibnja 2020. (pristupljeno 11. kolovoza 2020.)
  3. Vernesa Smolčić. Galaksije. pmf.unizg.hr. Inačica izvorne stranice arhivirana 30. siječnja 2020. Pristupljeno 19. studenoga 2020.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]