Spirogyra

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Spirogyra
Spirogyra.JPG
Status zaštite
Sistematika
Carstvo: Plantae
Koljeno: Charophyta
Razred: Zygnematophyceae
Red: Zygnematales
Porodica: Zygnemataceae
Rod: Spirogyra
Link in C. G. Nees
Područje života

Spirogyra je rod parožina iz porodice Conjugatophyceae (Zygnemataceae). Sastavljen je od oko 400 vrsta, koje žive u slatkim vodama, stvarajući velike zelene mase.

Izgled[uredi VE | uredi]

Spirogyra je nitasta alga široka 10-100 mikrometara, dok duljina može iznositi i nekoliko centimetara. Stanična stijenka ima dva sloja. Vanjski je sloj sastavljen od pektina, koji se otapa u vodi i čini algu sluzavom na dodir. Unutarnji je izgrađen od celuloze. Kloroplastima broj varira, te se nalaze na rubovima citoplazme. Spiralnog su oblika, pa tako i algi daju oblik. Svaki kloroplast sadrži nekoliko pirenoida, koji su središta za proizvodnju škroba fotosintezom.

Razmnožavanje[uredi VE | uredi]

Spirogyra se može razmnožavati spolno i rijetko nespolno. Kod nespolnog iz samo jednog dijela uzastopnim mitozama nastaje nova alga. Spolni način razmnožavanja je konjugacija.

Konjugacija[uredi VE | uredi]

Dvije niti spirogire oblikuju konjugacijske cijevi. Sadržaj jedne stanice prolazi kroz cijev i spaja se sa stanicom druge niti, te tako nastaje zigospora, koja može preživjeti i u vrlo teškim uvjetima. Nakon nekog vremena počinju rasti nove niti.

Galerija[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Spirogyra