Seksualna privlačnost

Ova je stranica stvorena ili dopunjena u okviru WikiProjekta 10000. Kliknite ovdje za više informacija.
Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Spolna privlačnost)

Eugen de Blaas: Flertovanje

Seksualna privlačnost je privlačnost na temelju seksualne želje ili kvalitete pobuđivanja takvog interesa.[1] To je sposobnost pojedinca, da privuče seksualne interese drugih ljudi te je čimbenik u odabiru spolnog odnosa ili izboru partnera.

Privlačnost može biti u fizičkim ili drugim kvalitetama ili osobinama osobe. Može biti, između ostalog, estetika, pokreti neke osobe, njezin glas, miris i dr. Privlačnost može biti pojačana nečijom odjećom, nakitom, šminkom ili stilom. Na to mogu utjecati individualni genetski, psihološki ili kulturološki čimbenici. Seksualna privlačnost je također odgovor na drugu osobu koji ovisi o kombinaciji osobina osobe i o kriterijima osobe koju privlači.

To je u velikoj mjeri subjektivna pojava, koja ovisi o interesu, percepciji druge osobe i seksualnoj orijentaciji. Aseksualnost se odnosi na one koji ne doživljavaju seksualnu privlačnost niti za jedan spol, iako mogu imati romantičnu privlačnost ili neusmjeren libido.[2] Privlačnost uključuje čimbenike kao što su: fizička ili psihološka sličnost, bliskost, komplementarnost, uzajamne naklonosti i dr.[3]

Sposobnost osobe, da bude drugima seksualno privlačna, koristi se u oglašavanju, na filmu i u drugim vizualnim medijima, kao i u manekenstvu i drugim zanimanjima.

U evolucijskom smislu, postoji hipoteza da žene pokazuju različita ponašanja i želje u razdobljima svog menstrualnoga ciklusa, kao način da se osigura da privuku visoko kvalitetnoga partnera s kojim će imati spolni odnos tijekom svog najplodnijeg doba. Razina hormona tijekom menstrualnoga ciklusa utječe na otvoreno ponašanje žene, utječući na način na koji se žena predstavlja drugima u fazama svog menstrualnoga ciklusa, u pokušaju da privuče visoko kvalitetne partnere što je bliže ovulaciji.[4]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. https://www.thefreedictionary.com/sexual+attraction Preuzeto 26. rujna 2021.
  2. http://www.asexualityarchive.com/things-that-are-not-asexuality/ Preuzeto 26. rujna 2021.
  3. Miller, R., Perlman, D., and Brehm, S.S. Intimate Relationships, 4th Edition, McGrawHill Companies.
  4. Pillsworth, Elizabeth G.; Haselton, Martie G.; Buss, David M. (2004). "Ovulatory Shifts in Female Sexual Desire" (PDF). Journal of Sex Research. 41 (1): 55–65. doi:10.1080/00224490409552213. PMID 15216424.