Srebro-cink baterija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Srebro-cink baterija, vrsta sekundarne baterije. Srodna je srebrov oksid bateriji. Napunjiva je baterija. Služi se varijacijom kemijskih procesa iz srebro-oksida. Sličnih je kao baterija srebro-oksid. Pored toga sposobna je pribaviti jedan od najvećih specifičnih energija od svih do danas znanih elektrokemijskih izvora električne energije. Dugo je u uporabi u specijaliziranim primjenama. Danas ju se razvija za glavnostrujaška tržišta, poput baterija u prijenosnicima i slušnim pomagalima.[1][2]

Osobine[uredi VE | uredi]

U usporedbi s drugim baterijama, baterija srebrova oksid je višeg napona otvorenog kruga nego živina baterija, a glatkije je krivulje pražnjenja nego standardna alkalna baterija. Pokusna tehnologija srebro-cink, nešto različita od srebro-oksida, može omogućiti do 40% više vremena rada nego litij-ionska baterija. Kemijske je građe zasnovane na vodi što ju čini bez toplinskih gubitaka i problema zapaljivosti koje pogađaju litij-ionske inačice.[1]

Kod baterije srebrova oksida, katoda je srebrov(I)-oksid (Ag2O), anoda je cink, a elektrolit je alkalna tvar, uglavnom natrij-hidroksid ili kalij-hidroksid.[3] Srebro se reducira na katodi s Ag(I) u Ag, a cink se oksidira iz Zn u Zn(II).

Kemijska reakcija koja se odvija u srebrov oksid bateriji je:

Kemijska reakcija u srebrov oksid bateriji.

Baterija srebro-cink izrađuje se u potpunosti ispražnjenu stanju i suprotna je sastava elektroda. Katoda je metalno srebro, anoda je mješavina cinkova oksida i čista cinkova praha. Elektrolit je otopina kalijeva hidroksida u vodi.

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. 1,0 1,1 Opinion: Recharge your engineering batteries (eng.) pristupljeno 1. ožujka 2016.
  2. Mike, Dicicco (1. prosinca 2016.). NASA Research Helps Take Silver-Zinc Batteries from Idea to the Shelf (eng.). NASA pristupljeno 29. travnja 2017.
  3. NiMH akumulatori Autori: Bojan Brezina, Željko Stanečić, FER, Zagreb, siječanj 2013.