Stasys Girėnas

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Stasys Girėnas (rođen kao Stasys Girskis) 4. listopada 1893., Vytogala, Litva17. srpnja 1933. kod Pszczelnika blizu Soldina, Njemačka) je bio litvansko-američki zrakoplovac.

Pszczelnik (Kuhdamm)

Rodio se u Vytogali, u okrugu Raseiniai.

Emigrirao je u SAD 1910.. Kao mladić je radio u tiskari. Pridružio se američkoj vojsci 1917., nakon što su iste postale sudionikom prvog svjetskog rata. U istoj je bio obučen za mehaničara.

1919., nakon što se umirovio, radio je kao vozač taksija u Chicagu, a u isto vrijeme je učio letiti.

Kupio je zrakoplov, a na svom letu 1925. se ozlijedio u padu zrakoplova, no to ga nije odagnalo od daljnjeg letenja i rada u civilnom zrakoplovstvu.

1931. je osvojio glavnu nagradu na čikaškom zrakoplovnom festivalu za najbolje slijetanje zrakoplova sa izgašenim motorom.

15. srpnja 1933., zajedno sa Steponasom Dariusom, pokušao je neprekidni let iz New Yorka do Kaunasa, sveukupno 7.186 km, u zrakoplovu Bellanca CH-300 Pacemaker imena "Lituanica".

Nakon što su uspješno prješli Atlantski ocean za 37 sati i 11 minuta neprekidnog leta, srušili su se 17. srpnja u 0:36 (po berlinskom vremenu) kod sela Kuhdamm, blizu Soldina u Njemačkoj (danas sela Pszczelnik, područje Mysliborza, Poljska), zbog poteškoća sa vremenskim uvjetima i nevoljama sa motorom, pri čemu su oba zrakoplovca su poginula u nesreći

Prešli su udaljenost od 6.411 kilometara bez slijetanja, 650 km do njihove planirana odredišta.

Vidi još[uredi | uredi kôd]