Stephan von Ljubicic

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Stefan Ljubičić)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Stephan von Ljubicic
Stephan von Ljubičić 1914
Stephan von Ljubičić 1914
Opći životopisni podatci
Datum rođenja 25. rujna 1855.
Mjesto rođenja Vrginmost, Austrijsko Carstvo
Datum smrti 16. kolovoza 1935.
Mjesto smrti Beč, Austrija
Puno ime Stephan Freiherr von Ljubicic
Titule barun
Opis vojnoga službovanja
Čin General topništva
Ratovi Prvi svjetski rat
Važnije bitke Bitka kod Komarowa
Opsada Przemysla
Bitka kod Limanowe
Ofenziva Gorlice-Tarnow
Vojska Flag of Austria-Hungary (1869-1918).svg Austro-Ugarska
Rod vojske kopnena
Zapovijedao 45. landverska divizija
XI. korpus
Ljubičić grb, 1916.

Stephan Freiherr von Ljubicic (hrv. Stjepan Ljubičić) (Vrginmost, 25. rujna 1855. - Beč, 16. kolovoza 1935.) je bio austrougarski general i vojni zapovjednik. Tijekom Prvog svjetskog rata zapovijedao je 45. landverskom divizijom i XI. korpusom na Istočnom bojištu.

Vojna karijera[uredi VE | uredi]

Stephan Lubicic rođen je 25. rujna 1855. u Vrginmostu. Pohađao je vojne škole u Beloj Crkvi i Kamenitz-Günsu, te tehničku školu u Mährisch-Weisskirchenu. Školovanje nastavlja pohađajući Tehničku vojnu akademiju, nakon čega diplomira na Topničkoj streljačkoj akademiji. U rujnu 1877. promaknut je u čin poručnika, te služi u 6. topničkoj pukovniji. U siječnju 1883. dostiže čin natporučnika, te služi u Glavnom stožeru. U svibnju 1888. unaprijeđen je u čin satnika, dok je od 1891. raspoređen na službu u 11. topničku pukovniju gdje se nalazi iduće dvije godine. Od 1893. obnaša dužnost načelnika stožera utvrde Krakow. U svibnju 1894. promaknut je u čin bojnika, a od te iste godine se nalazi na službi u 6. odjelu ministarstva rata. Tijekom službe u ministarstvu rata, u studenom 1896., dostiže čin potpukovnika.

U svibnju 1900. Ljubicic je promaknut u čin pukovnika, te imenovan načelnikom stožera X.korpusa kojim je tada zapovijedao Heinrich Kummer. Na navedenoj dužnosti nalazi se idućih šest godina, do 1906., kada postaje zapovjendikom 18. pješačke brigade. Istodobno je u svibnju te iste godine unaprijeđen u čin general bojnika. Od 1909. zapovijeda 13. landverskom divizijom, nakon čega od 1910. obnaša dužnost načelnika odjela u ministarstvu rata. Te iste godine u svibnju promaknut je u čin podmaršala.

Prvi svjetski rat[uredi VE | uredi]

Na početku Prvog svjetskog rata Ljubicic postaje zapovjendikom novoformirane 45. landverske divizije sa kojom sudjeluje u Bitci kod Komarowa. Krajem rujna imenovan je zapovjednikom XI. korpusa umjesto smijenjenog Desideriusa Kolossváryja. Zapovijedajući XI. korpusom sudjeluje u deblokadi Przemysla, te nakon toga u Bitci kod Limanowe-Lapanowa. U studenom 1914. promaknut je u čin generala topništva. U svibnju 1915. postaje zapovjednikom Grupe Ljubicic sa kojom sudjeluje u ofenzivi Gorlice-Tarnow.

Poslije rata[uredi VE | uredi]

Stephan von Ljubicic preminuo je 16. kolovoza 1935. godine u 80. godini života u Beču, gdje je i pokopan 20. kolovoza u katoličkoj ceremoniji.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Stephan von Ljubicic

(eng.) Stephan von Ljubicic na stranici Field commanders of Austria-Hungary
(njem.) Stephan von Ljubicic na stranici Weltkriege.at