Stepska eja

Izvor: Wikipedija
Stepska eja
Pallid Harrier Male.jpg
Status zaštite
Status iucn2.3 NT hr.svg

Status zaštite: Blizu ugroženosti (nt)

Sistematika
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Aves
Red: Accipitriformes
Porodica: Accipitridae
Rod: Circus
Vrsta: C. macrourus
Dvojno ime
Circus macrourus
S. G. Gmelin, 1770
Raspon
CircusMacrourusIUCNver2018 2.png

Stepska eja (latinski: Circus macrourus ) je ptica selica iz obitelji eja.

Eimologija[uredi | uredi kôd]

Znanstveno ime potječe od starogrčke riječi Cirkus je iz kirkosa, a odnosi se na grabljivu pticu nazvanu zbog svog kružnog leta ( kirkos, "krug"), i riječi makrour "dugačak".[1]

Opis[uredi | uredi kôd]

Ovo je tipičan eja, s dugim krilima u niskom letu. Također podseća na druge vrste eja koje imaju izraženu razliku između mužjaka i ženka. Odrasle jedinke su fukačke između 40 i 48 cm, s rasponom krila između 95 i 120 cm. Mužjaci teže 315 g dok su ženke teške 445 g. Mužjci su bjelkasto-sive boje iznad i bijele boje trbuha, s uskim crnim vrhovima krila. Od eje strnjarice razlikuje se po manjoj veličini, užim krilima, blijeđoj boji i različitim obrascima vrha krila. Ženka je smeđe boje, s bijelim trbuhom. Njezini su podočnjaci smeđe obojene smeđom bojom. Najbolje se razlikuje od strukture ženke eje strnjarica po strukturi. Vrlo je sličan ženke eje livadarke, ali ima tamnije i ujednačenije boje trbuha.

Razmnožavanje[uredi | uredi kôd]

Razmnožava se u južnim dijelovima istočne Europe, središnjoj Aziji i Iranu, a zimi uglavnom u Indiji i jugoistočnoj Aziji. Gnijezdi se na tlu, a ženke polažu četiri do šest jaja.

Staništa[uredi | uredi kôd]

Ova grabljivica živi se na otvorenim ravnicama, močvarama i zaselcima.  

Hrana[uredi | uredi kôd]

Stepska eja lovi male sisavce, guštere i ptice, iznenadivši ih dok lebdi nisko iznad livada i močvara.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Jobling, James A. 5. lipnja 2020. [2010] The Helm dictionary of scientific bird names [electronic resource] : from aalge to zusii (engleski). Christopher Helm. pp. London.