Steve Buscemi

Izvor: Wikipedija
Steve Buscemi
Steve Buscemi
Buscemi na Tribeca Film Festivalu 2009.
Rodno ime Steven Vincent Buscemi
Rođenje 13. prosinca 1957., Brooklyn, New York
Zanimanje glumac, redatelj, scenarist
Godine rada 1985. -
Supruga Jo Andres
Portal o životopisima
Portal o filmskoj umjetnosti

Steven Vincent "Steve" Buscemi (Brooklyn, New York, 13. prosinca 1957.) američki je glumac, scenarist i redatelj. Poznat je po ulogama u kriminalističkim filmovima, ali i ulozi Tonyja Blundetta iz televizijske serije Obitelj Soprano.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Steve Buscemi 1996.

Otac Stevea Buscemia, John Buscemi, podrijetlom je sa Sicilije, dok je majka Dorothy, rođena Wilson, irskog podrijetla. Brat je Michaela Buschemia. 1987. oženio je Jo Anders, i imaju sina Luciana.

Buscemi se često pojavljuje u filmovina Michaela Baya, braće Coen, Adama Sandlera i Quentina Tarantina. Jednu od najpoznatijih uloga, paranoičnog kradljivca dijamanata, Mr. Pinkka, odigrao je u Tarantinovom filmu, Reservoir Dogs. Buscemi je također režirao nekoliko dijelova TV-serije Obitelj Soprano, gdje je i glumio Tonya Blundetta, rođaka Tonya Soprana. Steve Buscemi je režirao i filmove, između ostalih, Interview u kojem glumi glavnu ulogu zajedno sa Siennom Miller. Bioo je H&M-model 2000. godine.

Steve Buscemi najčešće dobiva uloge koje nisu svakodnevne; npr Crazy Eye u Mr. Deedsu, Les Galantine u Deliriousu i Donny u Velikom Lebowskom. Buscemi često glumi uloge koje govore brzo; npr. Mr. Pink u Reservoir Dogs

Buscemi je odigrao glavnu ulogu u seriji Boardwalk Empire, koju je producirao i režirao Martin Scorsese.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Steve Buscemi


Nedovršeni članak Steve Buscemi koji govori o filmskom umjetniku treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.