H&M

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
H&M
H&M-Logo.svg
Vrsta Aktiebolag
Osnovana 1947.

Osnivač(i)

Erling Persson
Sjedište Stockholm, Švedska
Ključne osobe Stefan Persson,
Karl Johan Persson
Pokriveno područje Svjetska ekonomija

Djelatnost(i)

Tekstilna industrija
Proizvodi odjeća, obuća
Broj zaposlenih 94,000 (2012.)
Web stranica Službena stranica

H & M Hennes & Mauritz AB (H&M) je švedska multinacionalna tvrtka, poznata po fast fashion odjeći za žene, muškarce i djecu.

Povijest[uredi VE | uredi]

Osnivač kompanije H&M bio je Šveđanin Erling Persson (1917. - 2002.). On je 1947. godine osnovao svoju prvu prodavaonicu odjeće u švedskom gradu Västeråsu (sjeverozapadno od Stockholma). U početku je prodavao samo žensku odjeću, a prodavaonica se zvala "Hennes" što na švedskom znači "njeno" (ono što pripada njoj). Godine 1968. Persson je preselio prodavaonicu u prostorije trgovine zvane "Mauritz Widforss", pa je ime kompanije promijenjeno u "Hennes&Mauritz", tj. skraćeno H&M. Poticaj za otvaranje trgovina našao je kada je nakon II. svjetskog rata putovao u SAD gdje je bio impresioniran njihovim dućanima s velikim prometom.

Perssonov vlasnički udio u kompaniji H&M naslijedio je njegov sin Stefan Persson, čije se bogatstvo danas procjenjuje na 30 milijardi dolara. H&M danas ima preko 2 500 trgovina i drugi je najveći prodavač odjeće u svijetu. H&M postoji u 43 zemlje, a od 2011. godine u njoj je zaposleno oko 94.000 ljudi. Prema podacima iz kolovoza 2012. godine postoji ukupno 2.629 trgovina H&M u svijetu. Drugi je po veličini globalni trgovac odjećom, odmah iza španjolskog Inditexa (matično društvo ZARA).

Dizajnerski tim u tvrtki u Švedskoj upravlja koracima od proizvodnje, planiranja robe i utvrđivanja specifikacija, a proizvodnja je ustupljena 800 tvornica u Europi i Aziji.

H&M u Hrvatskoj[uredi VE | uredi]

Prvi H&M dućan u Hrvatskoj otvoren je 7. travnja 2011. u trgovačkom centru Cvjetni na Cvjetnom trgu u Zagrebu, a prostire se na tri kata na površini od 1500 četvornih metara.

Tvrtka u svijetu[uredi VE | uredi]

Broj trgovina u svijetu 2013. godine:[1]

Afrika:[2]

Azija:[2][3]

Europa:[4]

Sjeverna Amerika:[6]

Južna Amerika:[7]

Izvori[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]


CashRegister.svg Nedovršeni članak H&M koji govori o tvrtki treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.