Stevo Pendarovski

Izvor: Wikipedija
Stevo Pendarovski
Stevo Pendarovski

5. predsjednik Sjeverne Makedonije
trenutačno
u službi od
12. svibnja 2019.
Premijer(i) Zoran Zaev
Oliver Spasovski
Dimitar Kovačevski
Prethodnik Đorge Ivanov
Rođenje 3. travnja 1963.
Zanimanje političar

Stevo Pendarovski (mac. Стево Пендаровски; Skoplje, 3. travnja 1963.), makedonski političar koji obnaša dužnost Predsjednika Republike Sjeverne Makedonije, koju obnaša od 12. svibnja 2019. godine. Na toj dužnosti nakon 10 godina je naslijedio konzervativca Đorga Ivanova (mac. Ѓорге Иванов). Prvi je Predsjednik Makedonije koji je na tu dužnost prisegnuo nakon potpisivanja tzv. Prespanskog sporazuma kojim je ova Republika promijenila svoj naziv u Republika Sjeverna Makedonija.

Biografija[uredi | uredi kôd]

Obrazovanje i akademska karijera[uredi | uredi kôd]

Pendarovski je 1987. završio studij na Sveučilištu u Skoplju. Kasnije je diplomirao i političke znanosti na istom sveučilištu.

Politička karijera[uredi | uredi kôd]

Političku karijeru započeo je kao pomoćnik ministra za odnose s javnošću u Ministarstvu unutarnjih poslova Republike Sjeverne Makedonije, i kao voditelj Odjela za analitiku i istraživanje od 1999. do 2001. godine. Od 2001. do 2004. bio je savjetnik predsjednika Sjeverne Makedonije za nacionalnu sigurnost i vanjsku politiku Borisa Trajkovskog. Nakon održavanja Državnog izbornog povjerenstva u razdoblju 2004. – 2005..Ponovno je služio u nacionalnoj sigurnosti kao glavni savjetnik za vanjske poslove sljedećeg predsjednika Sjeverne Makedonije, Branko Crvenkovski od 2004. do 2009. godine.

Vladajuća Makedonska Socijaldemokratska stranka odabrala ga je za svog kandidata za predsjedničke izbore 2019. godine na kojima je pobijedio u drugom krugu izbora osvojivši 53% glasova, time postavši 5. predsjednik Sjeverne Makedonije.