Prespanski sporazum

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Ministri vanjskih poslova Sjeverne Makedonije i Grčke potpisuju Sporazum

Prespanski sporazum, međudržavni sporazum tada Republike Makedonije i Grčke o službenom preimenovanju tadašnje u Republiku Sjevernu Makedoniju, potpisan i ratificiran pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda na Prespanskom jezeru u lipnju 2018. godine. Sporazumom je razriješen stoljetni spor oko imenovanja suvremene severnomakedonske države, prisutan još od pocetak njene neovisnosti. Sporazumom je i makedonski jezik priznat u UN-u, kao i makedonsko državljanstvo.

Uz Ujedinjene narode, ratifikaciju sporazuma poduprli su i Europska Unija i NATO, dok je Ruska Federacija jedina država koja se javno izjasnila protiv sporazuma. Sjevernomakedonski iredentisti i grčki komunisti prosvjedovali su protiv potpisivanja Sporazuma, a sjevernomakedonski predsjednik Đorge Ivanov odbio ga je i potpisati.

Još istoga mjeseca po potpisivanju, Sporazum je ratificiralo Sobranje, sjevernomakedonski parlament, uz bojkot zastupnika iz redova stranke VMRO-DPMNE, koja je Sporazum prozvala "genocidnim". Pet dana kasnije, Grčka je povukla blokadu sjevernomakedonskog pristupa euro-atlantskim integracijama. U siječnju 2019. Sporazum je ratificirao i grčki parlament.

Kosovski predsjednik Hashim Thaçi izrazio je nadu u iznašanje sličnog rješenja o pitanju spora Kosova i Srbije, dok je britanska premijerka Theresa May Sporazum ocijenila "povijesnim dosegom". Potpisivanje su pozdravile i susjedne zemlje. S druge strane, bivši makedonski premijer Nikola Gruevski prozvao je svog nasljednika Zorana Zaeva zbog izdaje državnih interesa.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]