Stipo Manđeralo

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Stipo Manđeralo (Vidoši kod Livna 1938.)

Bivši profesor u livanjskoj Gimnaziji i autor značajnih djela iz livanjske tradicije i povijesti. Manđeralo je rođen 1938. godine u Vidošima kod Livna. Filozofski fakultet završava u Sarajevu, a od 1962. do skora bio je profesor za južnoslavenske književnosti i jezik.

U stručnim pedagoškim časopisima javlja se radovima o problematici nastave jezika i književnosti u praksi. Cijelo vrijeme svog djelovanja predano se bavi proučavanju povijesti grada Livna i livanjskog kraja. Nekoliko njegovih zapaženih radova objavljeno je u "Glasniku Zemaljskog muzeja u Sarajevu", mostarskoj "Hercegovini", sarajevskim časopisima "Odjek" i "Treći program RTVSa", livanjskim "Tragovima", "Livanskim vidicima", "Svjetlu riječi", te u sklopu različitih naučnih simpozija.

Knjiga "Gospodari kamena" (1987.) svojevrsna je enciklopedija livanjskog klesarstva, "Lozićev ilirski san" (1992.) govori o životu i djelu bosanskog franjevca Grge Lozića, a u "Kutiji za čuvanje vremena" (1996.) pohranjeni su neki mali i zanimljivi detalji iz svakodnevne povijesti livanjskog kraja. Knjigom "Zlatne ruke" (1999.) Manđeralo dokumentira biografije livanjskih zanatlija i s puno zanosa govori o starim zanatima, koji su već odavno iščezli s ulica stare gradske čaršije u Livnu. Posljednja knjiga (2007.) "S Vidoške gradine" rezultat je 20-godišnjeg istraživanja i prikupljanja materijala o kontinuitetu življenja u mjestu Vidoši i livanjskom kraju u zadnjih 200 godina.