Stremen

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Disambig.svg Ovo je glavno značenje pojma Stremen. Za druga značenja, pogledajte Stremen (uho).
Prikaz stremena

Stremen je okvir ili prsten, povezan, najčešće kožnim remenom, za sedlo, a koji drži za pridržavanje stopala jahača. Stremeni najčešće služe za pomoć pri penjanju na konja i za stabilizaciju jahača prilikom jahanja (najčešće konja ili neke slične životinje kao npr. mazga). Stremen značajno povećava jahačevu sposobnost pri kontrolirnju životinje, i povećava njenu korisnost ljudima pri komunikaciji, prijevozu i ratovanju.

U antici se umjesto stremena koristio jednostavniji kožni kolan, a stremeni su se pojavili tek kasniji kao pomoć pri uzjahivanju. Izum stremena u svom tradicionalnom obliku se pripisuje kineskoj dinastiji Jin, a takvi stremeni su u Europu stigli u srednjem vijeku. Dio povjesničara vjeruje da je stremen bio jedan od najvažnijih alata za stvaranje i širenje civilizacije, koji se po značaju može mjeriti sa kotačem ili tiskarskim strojevima.

Moderni stremeni dolazi u raznim oblicima i stilovima, a većina ih je za sedlo vezana savitljivim kožnim remenima, koji se mogu prilagoditi veličini jahača, odnosno potrebi za optimalnim centru ravnoteže za određenu konjičku disciplinu. Uz stremene postoje i sigurnosni problemi, poput rizika da pali jahač može ostati zarobljenog stopala u stremenu te tako biti vučen po zemlji od konja, kao i problemi koje dugo rabljenje stremena mogu izazvati tetivi Peroneus Tertius na ljudskom stopalu. Stremeni su sigurniji za upotrabu kada se nose jahačke čizme, odnosno uz pravilno namještanje.

Razni oblici stremena[uredi VE | uredi]

Literatura[uredi VE | uredi]