Stube Petra Kružića

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Ulazni trijem s reljefnim likom okrunjene Bogorodice s Kristom u ruci
Pogled s mosta na Rječini prema ulaznom trijemu Stuba Petra Kružića

Stube Petra Kružića vode od riječke Delte do crkve Gospe Trsatske, jednog od najstarijih hrvatskih marijanskih svetišta.

Povijest Trsatskih stuba[uredi | uredi kôd]

Ukupno 539 stuba iz središta Rijeke najkraći su put na Trsat, a te takozvane Trsatske stube dao je 1531. kao zavjet izgraditi kapetan Klisa Petar Kružić po kojemu su nazvane. Tom je prilikom postavljeno 128 stepenica na najstrmijem dijelu staze. Ostale stube iz­građene su kasnije, pa danas od podnožja na Sušaku do crkve Blažene Djevice Marije ima ukupno 561 stepenica. Na završetku stuba, u sastavu da­našnje bazilike, smještena je i kapela Svetog Petra, koju je Kružić podigao i u kojoj počiva tijelo hrvatskog junaka.[1]

Gornji dio Trsatskih stuba dao je 1725. godine sagraditi Gavro Aichelburg, vojvoda štajerski, kranjski i koruški te brinjski kapetan.

Na njihovom početku nalazi se barokni trijem s reljefom Bogorodice Tješiteljice žalosnih (Consolatrix aflictorum) iz 1745. godine. Kapele uza stube posvećene su svecima, a bile su postaje na putu pokore hodočasnika koji su dolazili pokloniti se čudotvornoj Gospi Trsatskoj. Stube su više puta obnavljane i dodavani su novi dijelovi.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. http://www.trsat-svetiste.com/sedamstoljeca.htm (pristupljeno 15. kolovoza 2011.)