Sudarij iz Ovieda

Izvor: Wikipedija
Relikvijar u kojem se nalazi Sudarij iz Ovieda.

Sveti Sudarij iz Ovieda (špa: Santo Sudario de Oviedo), poznat i kao Pokrov iz Ovieda (špa: Pañolón de Oviedo) je katolička relikvija, koja se čuva u katedrali grada Oviedo u Španjolskoj.

Predstavlja komad krvave tkanine promjera 84 x 53 cm, koja je po predaji bila omotana oko Isusove glave nakon što je njegovo tijelo skinuto s križa gdje je bio razapet. Za razliku od mnogo poznatijeg Torinskog platna, na njemu nema neposrednih tragova iz kojih bi se mogao razbrati Isusov lik.

Prvi put se spominje 570. u djelu Antonina iz Piacenze, koji je naveo da se čuva u samostanu sv. Marka kraj Jeruzalema. Godine 614. je za vrijeme bizantsko-perzijskog rata, Jeruzalem i okolicu zauzela perzijska vojska pod generalom Šahrabarazom. Perzijanci su tada zaplijenili veliki broj Isusovih relikvija, uključujući i Istinski križ. Sudarij je, međutim, prokrijumčaren u sjevernu Afriku, a odatle u Španjolsku.

Alfonso II. od Asturije sagradio je kapelu 840., radi njegovog čuvanja u Oviedu. Sudarij se vjernicima pokazuje tri puta godišnje - na Veliki petak, 14. i 21. rujna.

Sudarij je, slično kao i Torinsko platno, bio predmetom raznih istraživanja, koja pokušavaju utvrditi njegovu autentičnost; ta su istraživanja dala proturječne rezultate.

Literatura[uredi | uredi kôd]

  • Bennett, Janice. Siječanj 2005. Sacred Blood, Sacred Image: The Sudarium of Oviedo, New Evidence for the Authenticity of the Shroud of Turin. Ignatius Press. ISBN 9780970568205. Pristupljeno 24. listopada 2014.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]