Suhi led

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Suhi led je ugljikov(IV) oksid (CO2) u krutom (čvrstom) stanju na temperaturi od -79°C i obično se koristi u obliku peleta. Suhi led je bez okusa i neutralnog mirisa, a bakterijski je statičan. Idealan je izvor hladnoće za potrebe skladištenja i hlađenja u toku transporta namirnica koje se lako kvare i proizvoda koji se moraju zamrznuti. Pomoću suhog leda sigurnog se mogu održati temperature između -25°C i +10°C (npr. sladoled je trajno zaleđen na suhom ledu, hlađenje tijekom transporta, vina, grožđa, itd.).

Pelete suhog leda na temperaturi od -80°C se pomoću mlaznog uređaja ubrzavaju do brzine od cca. 300 m/s. Na taj način se sloj prljavštine u sekundi ohladi. Stvaranjem napuklina i krtošću prljavština se odvaja pomoću komprimiranog zraka. Suhi led isparava i prljavština ostaje na dnu.

Zahvaljujući svojstvu da direktno isparava u plinovit oblik ima široku primjenu u prehrambenoj industriji, vinarstvu, hlađenju namirnica i u transportu. Primjenjuje se i kao efikasno sredstvo za odmašćivanje (ulja, masti, supstanci na bazi voska, smole, ljepila) i čišćenje (proizvodnih ostataka, organskih supstanci, grafita, itd.). Ima primjenu u ugostiteljstvu i medicini.

Prednosti su mu: ekološki neškodljiv, nema troškova zbrinjavanja, nema površinski oštećenja kod čišćenja, mali period stajanja postrojenja, nema oštećenja uslijed vlage, i tako dalje.

Izvori[uredi VE | uredi]

  • Messer Croatia Plin: Suhi led
  • Hrvatska enciklopedija, Broj 11 (Tr-Ž), str. 124.. Za izdavača: Leksikografski zavod Miroslav Krleža, Zagreb 2000.g. ISBN 978-953-6036-41-7

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Sestrinski projekti
Commons-logo.svgU Wikimedijinu spremniku nalazi se još gradiva na temu: Suhi led


P chemistry.svg Nedovršeni članak Suhi led koji govori o kemiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.