Suncokreti (van Gogh)

Izvor: Wikipedija
Suncokreti
Vincent van Gogh, 1888.
ulje na platnu
91 × 72 cm
Neue Pinakothek, München
Portal: Likovna umjetnost

Suncokreti (francuski: Tournesols) su motiv dvije serija slika i crteža nizozemskog slikara Vincenta van Gogha. Prva serija slika, naslikana u Parizu 1887., predstavlja polegnute suncokrete, za razliku od druge serije, nastale u Arlesu godinu dana kasnije, koja predstavlja buket suncokreta u vazi.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Van Gogh je dvije godine živio sa svojim bratom Theom u Parizu, 1886. – 1888. godine. O tom razdoblju se malo zna, osim da je van Gogh promijenio tehniku slikanja mrtvih priroda. Naime, van Gogh je upoznao ključne umjetnike impresionizma, poentilizma i drugih umjetničkih pokreta i ono što je od njih naučio unosio je u svoja djela. Raspoloženje u njegovim djelima se također znatno mijenja, eksperimentira s bojom, svjetlošću i novim tehnikama.

Dvije slike iz pariškog razdoblja kupio je Van Goghov prijatelj, umjetnik Paul Gauguin, kojega je van Gogh kasnije pozvao da mu se pridruži u Arlesu kako bi tamo zajedno osnovali atelje. Oko osam mjeseci od prve serije, van Gogh je dočekao Gauguina novim Suncokretima kao ukrasom jedne od soba Žute kuće u kojoj je Gauguin odsjeo.

Wikicitati »Sada kad se nadam da ću živjeti s Gauguinom u našem ateljeu, želim napraviti dekoracije za atelje. Ništa osim velikog cvijeća.«
(Van Gogh[1])
Suncokreti
Vincent van Gogh, 1888.
ulje na platnu
92,1 × 73 cm
Nacionalna galerija, London
Portal: Likovna umjetnost

Slike prikazuju suncokrete u svim fazama života, od punog cvata do uvenuća. Zbog upotrebe spektra žute boje, slike su smatrane inovativnima. U pismima koje je pisao bratu, Van Gogh otkriva suštinu i Gauguinovu očaranost Suncokretima.[2]Poslije Gauguinova odlaska, van Gogh je dvije glavne slike planirao postaviti kao krilna retabla triptiha Berceuse, a koje je poslao na slavnu izložbu skupine Les XX 1890. u Bruxellesu.

Dana 31. ožujka 1987., japanski magnat Jasuo Goto je na aukciji aukcijske kuće Sotheby's u Londonu kupio van Goghovo djelo Mrtva priroda: Vaza s petnaest suncokreta za 39,9 milijuna $, što je tada bila najveća cijena za jedno umjetničko djelo.[5] Odmah po prodaji javile su se špekulacije kako je riječ o kopiji koju je naslikao Émile Schuffenecker ili Paul Gauguin.[6] Ipak, većina stručnjaka se slaže kako je riječ o van Goghovom djelu.[7]

Izvori[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Suncokreti (van Gogh)
  1. Van Goghovo pismo bratu br. 18., oko 21, kolovoza 1888.Arhivirana inačica izvorne stranice od 3. ožujka 2016. (Wayback Machine), Van Goghov muzej u Amsterdamu (engl.) Pristupljeno 10. listopada 2016.
  2. Van Goghovo pismo bratu br. 19., 22. ili 23. siječnja 1889., Van Goghov muzej u Amsterdamu (engl.) Pristupljeno 10. listopada 2016.
  3. Vincent van Gogh: The Paintings (Still Life: Vase with Five Sunflowers)
  4. Seiji Togo Memorial Sompo Japan Nipponkoa Museum of Art. Inačica izvorne stranice arhivirana 31. prosinca 2012. Pristupljeno 11. listopada 2016.
  5. VAN GOGH SETS AUCTION RECORD - $39.9 MILLION, NYTimes.com (engl.) Pristupljeno 10. listopada 2016.
  6. Bruce Johnston, Van Gogh's £25m Sunflowers is 'a copy by Gauguin', The Daily Telegraph, 26. rujna 2001. (engl.) Pristupljeno 11. listopada 2016.
  7. Research confirms authenticity of Yasuda Sunflowers, Van Gogh muzej, 7. veljače 2002. (engl.) Pristupljeno 11. listopada 2016.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]