Suradnica:Freshnew12345/Stranica za vježbanje

Izvor: Wikipedija


Dobrodošli na stranicu za vježbanje.

Molimo, svakako pogledajte uvodni tečaj i stranice pomoći i upoznajte se s osnovama uređivanja prije početka rada na ovoj stranici.

Ovo je vaša osobna stranica za vježbanje, nije članak Wikipedije. Na njoj možete isprobati što ste naučili iz navedenih stranica, ili ju rabiti za pripremu članka koji želite postaviti na Wikipediju.

I za ovu stranicu vrijede pravila Wikipedije, stoga nemojte stavljati sadržaj koji narušava autorska prava, koji je uvredljiv ili napadački na neki drugi način.


Jednostavno, počnite raditi u donjem okviru za uređivanje (ako nije otvoren, kliknite ovdje). Klikom na Prikaži kako će izgledati ispod polja možete vidjeti djelovanje vašeg uređivanja. Nastavite s vježbanjem dok ne budete zadovoljni izgledom stranice. Stranicu možete spremiti klikom na Sačuvaj stranicu i nastaviti rad kasnije.


Prostor za vježbanje

Psorijaza

Psorijaza je kronična upalna bolest kože od koje u svijetu boluje 2–3% stanovnika a u Republici Hrvatskoj oko 1,6% stanovnika. To je ujedno jedna od najčećih kroničnih kožnih bolesti. Na temelju kliničke slike razlikujemo dva oblika psorijaze, pustuloznu i plak-psorijazu (lat. psoriasis vulgaris), koja je mnogo češća. U više od 90% bolesnika s vulgarnom psorijazom bolest ima kroničan tijek, stoga te pacijente treba redovito pratiti. U oko 80% osoba bolest se očituje kao blaga do srednje teška psorijaza, dok se u njih 20% razvija srednje teška do teška psorijaza. Psorijaza se danas smatra upalnom višesustavnom bolešću koja uz kožu može zahvatiti i zglobove te brojne druge organske sustave i tako pospješiti razvoj hipertenzije, dijabetesa i srčanih bolesti. Upravo stoga su potrebne redovite kontrole uz pridržavanje terapije te dobru suradljivost pacijenta


Dijagnoza

Vulgarna psorijaza se dijagnosticira prema tipičnoj kliničkoj slici, anamnestičkim podatcima (podatcima o nastanku bolesti i njezinom razvitku), uz često tipične promjene na noktima. Samo u određenim slučajevima potrebno je učiniti biopsiju za potvrdu dijagnoze.

Klinička slika

Najčešći oblik psorijaze je Vulgarna psorijaza. Možemo je prepoznati kao crvena područja na koži koja su zadebljana te se na površini ljuskaju. Kada se pojave, mogu na jednom mjestu ostati nepromjenjeni godinama do nekog unutarnjeg ili vanjskog poticaja tj okidača za napredovanje bolesti.

Nadalje, kapljičasta psorijaza očituje sitnim promjenama najčešće na trupu i rukama poglavito u djece i adolescenata. Okidač je najčešće upala grla uzrokovana B-hemolitičkim streptokokom, a promjene se pojavljuju 1-2 tjedna nakon upale. Bolest može kasnije napredovati u vulgarnu psorijazu.

Intertriginozna psorijaza je psorijaza koja se pojavljuje na području pazuha, područja ispod grudi, prepona te perianalnu regiju. Toplina i vlažnost tih područja utječu na drukčiji izgled nego što je to vulgarna psorijaza (nema ljusaka).

Pustulozna psorijaza se pojavljuje u obliku sterilnih žućkastih prištića na crvenoj upaljenoj podlozi. Postoji nekoliko oblika ove bolesti, a razlikuju se prema lokalizaciji.

  1. Generalizirana pustulozna psorijaza - kao što kaže samo ime zahvaća cijelo tijelo a promjene su praćene povišenom tjelesnom temperaturom uz groznicu i opću slabost.
  2. Palmoplantarna pustuloza - promjene zahvaćaju dlanove i/ili tabane
  3. Acrodermatitis continua suppurativa - vrlo rijetka bolest koja zahvaća prste šaka i stopala ponekad uz gubitak noktiju

Izvori


Napomena: Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežne stranice Liječničkog vjesnika
http://lijecnicki-vjesnik.hlz.hr/index.php/broj-7-8-2013/633-smjernice-za-dijagnostiku-i-lijeenje-vulgarne-psorijaze
koji je klauzulom na stranici http://lijecnicki-vjesnik.hlz.hr/index.php/upute-autorima
označen slobodnom licencijom CC BY-SA 3.0

Dopusnica nije potvrđena VRTS-om.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.