Suradnica:MayaSimFan/PZA

Izvor: Wikipedija

Procedura[uredi | uredi kôd]

  1. Prijedlog za svakog novog administratora (bez obzira na to koliko ih se u nekom trenutku predlaže) treba staviti na zasebnu podstranicu u obliku Wikipedija:Administratori/Prijedlozi za administratore/Suradničko ime.
  2. U slučaju da se suradnik predlaže za dodjelu prava dvije ili više suradničkih grupa, potrebno je napraviti odvojena glasovanja.
  3. Za sve podatke o ukupnom broju izmjena po imenskim prostorima koristi se alat edicount na toolserveru (pod pretpostavkom da pokazuje svježe podatke).
  4. Suradnik se može sam predložiti za administratora.

Za kandidata[uredi | uredi kôd]

  1. Kandidat mora imati najmanje 30 dana staža kao patroler i 1000 pregledanih izmjena.
  2. Kandidat mora imati x mjeseci rada na Wikipediji i najmanje x promjena u glavnom imenskog prostoru.

Za predlagatelja[uredi | uredi kôd]

  1. Pravo predlaganja administratora imaju suradnici sa 6 mjeseci rada na Wikipediji i najmanje 500 promjena u glavnom imenskom prostoru.

Glasovanje[uredi | uredi kôd]

  1. Prije početka glasovanja, kandidat mora eksplicitno prihvatiti svoju kandidaturu na stranici na kojoj je kandidatura istaknuta.
  2. Glasovati mogu suradnici s 3 mjeseca rada na Wikipediji i najmanje 250 promjena u glavnom imenskom prostoru te 25 promjena u glavnom imenskom prostoru u posljednjih 30 dana prije početka glasovanja.
  3. Pri izboru za administratora, glasuje se za, protiv ili neutralan.
  4. Glasovanje počinje u ponoć, 2 dana od prihvaćanja kandidature i traje 7 dana.
  5. Kandidat može u bilo kojem trenutku povući svoju kandidaturu. U tom slučaju, glasovanje se broji kao da suradnik nije prošao (za pojašnjenje, vidi pravila o reizboru).

Nakon glasovanja[uredi | uredi kôd]

  1. Kako bi glasovanje bilo proglašeno uspješnim, kandidat nakon glasovanja mora imati najmanje 20 glasova za kao i 75% od ukupnog zbroja glasova za, ne računajući neutralne glasove.

Ponovni izbor[uredi | uredi kôd]

Postojeći administratori[uredi | uredi kôd]

  1. Dva puta godišnje (npr. 1. ožujka i 1. rujna), organizira se reizbor admninistratora. Svaki administrator kojem je od izbora ili zadnjeg reizbora prošlo više od 2 godine automatski ide na reizbor. Admininistrator ide na reizbor svake 2 godine.
  2. Minimalan postotak glasova za uspješan reizbor treba biti 50%.

Neuspjela kandidatura[uredi | uredi kôd]

  1. Između prvog neuspjelog i ponovljenog glasovanja mora proći najmanje 3 mjeseca
  2. Kod svakog sljedećeg neuspjelog kandidranja se period udvostručuje (6 mjeseci, 1 godina, 2 godine...)
  3. Broj kandidranja nije ograničen.

Gubitak prava[uredi | uredi kôd]

  1. Prijedlog za skidanje administratorskih prava treba staviti na zasebnu podstranicu u obliku Wikipedija:Administratori/Prijedlozi za administratore/Suradničko ime.
  2. Za predlagatelja i glasače vrijede ista pravila o vremenu rada na Wikipediji i broju izmjena kao i kod prijedloga za nove administratore.
  3. Da bi glasovanje za skidanje prava bilo uspješno, prijedlog skidanja statusa mora imati više glasova za nego nego, te manje od 1/3 neutralnih glasova. Broj glasova za skidanje ovlasti mora biti najmanje 10.

  1. Neaktivnim se smatra onaj administrator koji u trenutku zahtjeva za provjerom svoje neaktivnosti ima manje od 50 izmjena u zadnjih 6 mjeseci.