Suradnik:Imbehind/test3

Izvor: Wikipedija

William Lane Craig (Peoria, 23. kolovoza 1949) je američki analitički filozof, kršćanski teolog, apologet i autor. Profesor filozofije na Baptističkom sveučilištu u Hustonu i istraživač na polju filozofije Škole teologije Talbot na Sveučilištu Bioli. Craig je aktualizirao i modernizirao kozmološki argument Kalām o postojanju Boga. Također je objavljivao knjige i znanstvene radove u kojima zastupa povijesnu mogućnost Isusovog uskrsnuća. Craigovo proučavanje božanskog aseiteta i platonizma kulminiralo je izdavanjem knjige Bog iznad svega.

Djetinjstvo i školovanje[uredi | uredi kôd]

Craig je rođen u gradiću Peoriji, u američkoj saveznoj državi Illinois, kao drugo od troje djece Malloryja i Doris Craig. Dok je pohađao srednju školu (1963. – 1967.), Craig se natjecao u školskim debatama te je pobijedio u državnom natjecanju iz govorništva. Iako je odrastao u nereligioznoj obitelji, u rujnu 1965. godine postao je kršćanin evangelist, da bi nakon završetka srednješkolskog školovanja upisao protestantski Wheaton College, gdje je studirao govorništvo i komunikologiju. Craig stječe status prvostupnika 1971. godine, a godinu kasnije vjenčao se sa svojom suprugom Jan koju je upoznao u studentskoj kršćanskoj organizaciji Campus Crusade for Christ. William i Jan imaju dvoje odrasle djece i žive u predgrađu Atlante i američkoj saveznoj državi Georgiji. Godine 2014. njegovo bivše sveučilište Wheaton proglasilo ga je alumnom godine.

Godine 1973. Craig je upisao filozofiju religije na Trinity Evangelical Divinity Schoolu u Chicagu, gdje je studirao kod profesora Normana Geislera. Godine 1975. Craig upisuje doktorski studij filozofije na Sveučiištu u Birminghamu u Engleskoj, gdje se bavio kozmološkim argumentom pod mentortvom profesora Johna Hicka. Doktorirao je 1977. godine. Iz njegove doktorske disertacije 1979. godine proizašla je njegova prva knjiga, kozmološki argument Kalām (eng. The Kalām Cosmological Argument), filozofska obrana tog argumenta s kojim se prvi put susreo u radovima Stuarta T. Hacketta. Craig je 1978. godine dobio stipendiju za postdoktorat od Fondacije Alexander von Humboldt da nastavi istraživanje na temu povijesnog saznanja o Isusovom uskrsnuću pod vodstvom profesora Wolfharta Pannenberga sa Sveučilištu Ludwig-Maximillians-Universität München u Münhenu u Njemačkoj. Njegov rad u Münhenu, pod Pannenbergovim vodstvom doveo je do njegovog drugog doktorata, ovaj put iz teologije, kojeg je dobio 1984. nakon čega je 1985. godine njegova doktorska disertacija objavljena kao knjiga pod nazivom Povijesni dokazi teze o Isusovom uskrsnuću za vrijeme deističke kontroverze (eng. The Historical Argument for the Resurrection of Jesus During the Deist Controversy).

Karijera[uredi | uredi kôd]

Craig se pridružio školi Trinity Evangelical Divinity School u 1980. godini, gdje je predavao filozofiju religije do 1986. 1982. je dobio pozivnicu za debatu sa Kai Nielsenom na sveučilištu u Calgariju na temu pitanja postojanja Boga. Ohrabren prijemom od strane publike, ali i kolega, Craig je nastavio voditi formalne debate na temu postojanja Boga (i na srodne teme kao što je historicitet Isusovog uskrsnuća) sa mnogim uvaženim protivnicima kao što su Sam Harris, Christopher Hitchens, Lawrence M. Krauss, Lewis Wolpert, Antony Flew, Sean Carroll, Sir Roger Penrose, Peter Atkins, Bart Ehrman, Walter Sinnott-Armstrong, Paul Draper, Gerd Lüdemann i A. C. Grayling. Nakon jednogodišnjeg angažmana na koledžu Westmont Craig se 1987., preselio natrag u Europu.