Suradnik:Matekra/vježbalište

Izvor: Wikipedija

Tomislav Pervan (1946., Čitluk) dr. fra., hrvatski svećenik i pisac.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Fra Tomislav Pervan rođen je 8. studenoga 1946. u Čitluku. Pučku školu (osmoljetku) pohađao je u Čitluku, a Franjevačku sjemenišnu gimnaziju u Visokom (Bosna). Ispit zrelosti položio je 1964., a iste godine je obukao i franjevački habit. Filozofsko-teološki studij pohađao je na Franjevačkoj bogosloviji u Sarajevu i Franjevačkoj bogosloviji u Schwazu - Austrija. Za svećenika je zaređen u Austriji 21. studenoga 1969. Od 1970. do 1972. je kateheta i odgojitelj mladih franjevaca u samostanu Humac. Postdiplomski studij završava u Njemačkoj i Austriji, a doktorat iz teologije postiže 1976. na sveučilištu u Grazu - Austrija. Od 1977. do 1982. je odgojitelj mladih franjevaca, te kateheta i kapelan na Humcu (Ljubuški). Od 1982. do 1988. vrši zahtjevnu službu župnika u Međugorju. U Mostar odlazi 1988. i preuzima na sebe odgovornost za formaciju i odgoj mladih franjevaca. Vikar Provincije postaje 1990. i tu službu vrši do 1994. Poslije toga (1994.) preuzima službu provincijala hercegovačkih franjevaca do 2001. Vraća se u Međugorje u svibnju 2003. Od 2013. je duhovnik časnih sestara franjevaka. Fra Tomislav Pervan je znalac o duši, ustrajni ispovjednik, autor okrjepljujuće i lijepe riječi, vlasnik iznimnih pisanih dometa bremenitih smislom, ohrabrenjem i poukom. On svakim slovom veliča, poput Marije, Isusa Krista, našeg Gospodina. Od početka je svjedok međugorskih zbivanja, a svoja razmišljanja o Međugorju objavio je u knjizi "Na izvoru Međugorja - moje svjedočanstvo". "Pisat ću istinu i samo istinu, po svojoj savjesti i duši. Ovdje se nalaze odgovori na mnoga međugorska pitanja", kaže o toj knjizi. Njegov prinos je posebno značajan, jer on je vjerodostojan svjedok, pravi prezbiter i franjevački redovnik, iznimno obrazovan i kompetentan pisati o velikom događaju i događanjima u Međugorju. Živi i djeluje u Međugorju.

Potpuniji životopis dr. fra Tomislava Pervana možete pročitati na https://miportal.hr/2019/05/14/prva-obljetnica-miportala-najcitaniji-tekst/ Aktivno piše "Duhovnu misao" na https://miportal.hr/category/duhovna-misao/ i "biblijsku poruku dana" na https://radio-medjugorje.com/duhovnost/biblijska-poruka-dana/ Redovito piše za Katolički tjednik iz Sarajeva, Naša ognjišta iz Tomislavgrada, Glasnik mira iz Međugorja, Movis iz Švicarske... dr. fra Tomislav Pervan je glavni i odgovorni urednik Časopisa za duhovnost, znanost i umjetnost - Hercegovina franciscana.

"Prigodom njegova zlatnog svećeničkog jubileja (2019.) njemu u čast tiskana je monografija „Tomislav Pervan – zlatomisnik“, a o njoj su birani pisci rekli sljedeće: Fra Tomislav Pervan zavrjeđuje zahvalnost i ozbiljan pristup: kao osoba, svećenik, teolog i pisac. Isto tako valja pristupiti i istraživanju njegova velebnog opusa kako bi njegovi suvremenici, ali i novi naraštaji, iščitavali Božji govor u njegovu rukopisu u vremenima punim milosti." (Fra Marinko Šakota)

"Dr. fra Tomislav Pervan dao je golem doprinos teološkom, intelektualnom i kulturnom obogaćenju Hercegovačke franjevačke provincije, a i cijele Crkve u Hrvata. Teško je naći u novije doba snažnije i upornije pisane djelatnosti u Crkvi u Hrvata od njegove. Moram posebno istaknuti njegovu posvećenost sakramentu svete ispovijedi koju svakodnevno satima strpljivo obavlja u Međugorju." (Fra Gabrijel Mioč)

"Osobno sam uvijek obogaćen dok čitam fra Tomislavove brojne tekstove. Baš takav navjestitelj-pisac treba Crkvi našega vremena. On zna uvijek uzeti riječ s Izvora i pokazati put prema Cilju. Njegovo pisanje je apologija kršćanstva i Crkve pred onima izvana i prema onima iznutra. No, uz pisanu riječ, u međugorskoj ispovjedaonici, fra Tomislav nesebično dijeli riječi utjehe i nade. On je ustrajni i ozbiljni ‹dograditelj› Tijela Kristova, Crkve kroz prostore i vremena." (Dr. fra Bernardin Škunca)

"Ističem fra Tomislavovu nadprosječnu intelektualnu nadarenost koju je ustrajno razvijao tijekom školovanja. Pritom treba istaknuti i estetsku protežnicu njegova intelekta, što se očituje u njegovu naglašenom zanimanju za lijepu književnost, likovnu umjetnost i posebice klasičnu glazbu." (Dr. fra Ivan Dugandžić)

Urednik Monografije, novinar Mate Krajina tom prigodom je napisao svojevrsnu deklaraciju: https://miportal.hr/2019/11/29/uz-pedesetu-obljetnicu-svecenistva-fra-tomislava-pervana/ Dr. fra Tomislav Pervan nekoliko puta je razgovarao za radio postaju Mir - Međugorje.

Među prvima je prebolio covid, a svoje je iskustvo podijelio s čitateljima Glas Koncila. Razgovor je vodio novinar Vlado Čutura.

Bibliografija[uredi | uredi kôd]

Prijevodi:[uredi | uredi kôd]

  • Mario von Galli, Življena budućnost – sv. Franjo Asiški (Zagreb, KS, 1974.)
  • Malcolm Mugteridge, Isus, čovjek koji živi (Zagreb, KS, 1995.)
  • J. kard. Ratzinger, Duh Liturgije (Split, Verbum, 2015)
  • U službi istine – Članci kard. J. Ratzingera (Mostar, Ziral, 2002.)

Knjige:[uredi | uredi kôd]

Međugorje, kupka duše (Informativni centar „Mir” Međugorje, Međugorje, 2004.)

Međugorje, zavičaj duha i zemljovid vjere (Informativni centar Mir Međugorje, Međugorje, 2007.)

Pripravite put Gospodinu, (Mostar, Ziral, 1997.)

Govori, Gospodine (Mostar, Ziral, 1998.)

U snazi i sili Duha Božjega (Mostar, Ziral, 1999.)

Dva svjedoka, ((Informativni centar Mir Međugorje, Međugorje, 2007.)

U svjetlu spoznaje Isusa Krista 1, (Informativni centar „Mir” Međugorje, Međugorje - Tomislavgrad, 2005.)

U svjetlu spoznaje Isusa Krista 2, (Informativni centar „Mir” Međugorje, Međugorje - Tomislavgrad, 2008.)

U svjetlu spoznaje Isusa Krista 3, (Informativni centar „Mir” Međugorje, Međugorje - Tomislavgrad, 2011.)

Tvoja Riječ svjetlo na mojoj stazi – Došašće i božićno vrijeme, (Informativni centar „Mir” Međugorje, Međugorje - Tomislavgrad, 2011.)

Tvoja Riječ – svjetlo na mojoj stazi – Korizmeno i uskrsno vrijeme, (Informativni centar „Mir” Međugorje, Međugorje - Tomislavgrad, 2012.)

Tvoja Riječ svjetlo na mojoj stazi – Vrijeme kroz godinu I.,

(Informativni centar „Mir” Međugorje, Međugorje - Tomislavgrad, 2012.)

Tvoja Riječ svjetlo na mojoj stazi - Vrijeme kroz godinu II.,

(Informativni centar „Mir” Međugorje, Međugorje - Tomislavgrad, 2013.)

Međugorje, dodir neba i zemlje (Tomislavgrad, Naša ognjišta, 2017.)

Vademecum (Zagreb, Treći dan, 2016.)

Fatima (Tomislavgrad, Naša ognjišta, 2017.)

Kršćanstvo – vjera koja ljubi zemlju (Tomislavgrad, Naša ognjišta, 2017.)

Kršćanstvo – vjera koja ljubi čovjeka (Tomislavgrad, Naša ognjišta, 2017.)

Kršćanstvo – vjera koja spašava (Tomislavgrad, Naša ognjišta, 2017.)

Međugorje – moje svjedočanstvo (Tomislavgrad, Naša ognjišta, 2017.)

Krist – izvor ljubavi (Tomislavgrad, Naša ognjišta, 2018.)

Krist – izvor slobode (Tomislavgrad, Naša ognjišta, 2018.)

Krist - izvor mira (Tomislavgrad, Naša ognjišta, 2018.)

Krist – izvor spasenja (Tomislavgrad, Naša ognjišta, 2019.)

Krist – izvor radosti (Tomislavgrad, Naša ognjišta, 2019.)

Franjevci jači od pobjeda i poraza (Tomislavgrad, Naša ognjišta, 2021.)

Krist – naš Otkupitelj (Tomislavgrad, Naša ognjišta, 2022.)

Isus – naš Spasitelj (Tomislavgrad, Naša ognjišta, 2022.)

Izvori[uredi | uredi kôd]