Suradnik:Miljenb

Izvor: Wikipedija
Jump to navigation Jump to search

Drago mi je što je otvorena nova kategorija: Kabala. U njoj za sada postoje tek pet stranica (članaka), ali nadam se da će drugi suradnici (wikipedisti) dati svoj doprinos u predstavljanju duhovne tradicije judaizma. Kabala je ozbiljno učenje koje traži puno rada - čitanje studioznih knjiga,te osobnu praksu u smislu doživljavanja onog što Kabala uči. Treba se ograditi od bilo kojeg i bilo kakvog komercijaliziranog pristupa Kabali koji se temelji na površnom shvaćanju Kabale i, sljedstveno tome - simplifikaciji i vulgariziranju.

Evo još jedne stranice o Kabali: Etika Kabale. Stranica ne govori o moralnim propisima, nego o vrlinama koje se nužno vezuju, smisaono proizlaze, iz naravi samih Božjih atributa kako se oni očituju u duši Nešama.

Poštovani, želio bih kategorizirati članak ''Etika Kabale'' u kategoriju: Kabala, ali mi to, izgleda mi, ne uspijeva. Molim za pomoć Miljenb (razgovor) 12:46, 6. prosinca 2018. (CET)Suradnik: Miljenb

Poveznice[uredi VE | uredi]

Ubacio sam više poveznica u članak "Sefiroti u Kabali"; je li sada dovoljno poveznica i jesu li u redu?

Razgovor:Kabala i mistika[uredi VE | uredi]

Jump to navigationJump to search Ima ljudi koji misle da ne postoji takvo nešto kao židovska mistika. Mnogi pak pod riječju mistika podrazumijevaju nešto iracionalno, nejasno, mutno pa onda i - nepotrebno. Međutim riječ mistika je sinonim za intiman dodir spoznavatelja s predmetom spoznaje, dakle duboko u sebi doživljena i proživljena spoznaja. Možda se u znanosti ne traži mistički pristup, naprotiv on je čak i nepoželjan, ali u stvarima vjere (u religiji) traži se doživljajni pristup istinama vjere. Znakovita je i značajna izjava velikog katoličkog teologa Karla Rahnera (1904-1984): "Vjernik (der Fromme) budućnosti bit će mistik - onaj koji je nešto iskusio - ili ga neće biti." Što se tiče postojanja židovske mistike dovoljno je obratiti pažnju na mnoge članke u Wikipediji (na mnogim jezicima) i na dobro poznate akademske izučavatelje mistike na Hebrejskom sveučilištu ranije i danas. Suradnik: Miljenb (razgovor) 15:54, 13. prosinca 2018. (CET)