Sustav dimnjačne cijevi

Izvor: Wikipedija

Sustav dimnjačne cijevi (eng. stovepipe system) je vrsta antiobrasca. Pojam je iz inženjerstva i računalstva. Njime se opisuje sustav koji je asemblaža elemenata koji su u međusobnom odnosu i koji su tako tijesnoj svezi da se pojedine elemente ne može izdvojiti, nadograditi ili refaktorirati.

Sustav dimnjačne cijevi se mora održavati sve dok ga u potpunosti ne bude mogao zamijeniti novi sustav. Stoga sustav dimnjačne cijevi obično vremenom postane legacy.

Primjeri ovakva sustava su:

  • sustavi za koje novo sklopovlje više nije dostupno
  • sutavi čiji originalni izvorni kod se je izgubio
  • sustavi koje se je bilo stvaralo rabeći stare ili ad hoc metodologije za koje se više ne može naći podrška
Wikicitati »Dimnjačne cijevi su “sustavi koje se je prokuriralo i razvijalo radi rješavanja određena problema. Karakterizira ih ograničeni fokus i funkcionalnost. Sadrže podatke koje se ne može lako dijeliti s drugim sustavima.”«
(DOE 1999.[1])

Izraz se također rabi radi opisivanja sustava koji ne interoperira s drugim sustavima, pretpostavljajući da je to jedini još uvijek postojeći sustav.

Sustav dimnjačne cijevi je primjer antiobraščanog legacy sustava i pokazuje softversku krtost.

Usporedi[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. DOE. Committee to Assess the Policies and Practices of the Department of Energy, Improving Project Management in the Department of Energy, National Academy Press, Washington, D.C., 1999, str. 133.