Prijeđi na sadržaj

Sveučilište VERN'

Izvor: Wikipedija
Sveučilište VERN'
Vrsta Privatno visoko učilište s pravom javnosti
Osnovano 2000.
Rektor prof. dr. sc. Vlatko Cvrtila
Broj studenata više od 1.800
Lokacija Palmotićeva ulica 82/1 Zagreb
[www.vern.hr Službena stranica]

VERN' je privatno sveučilište u Republici Hrvatskoj sa sjedištem u Zagrebu.[1] Kao visokoobrazovna ustanova djeluje od 2000. godine na temelju dopusnice Ministarstva znanosti i tehnologije[2] te je s obzirom na godinu svoga osnutka prvo privatno poslovno visoko učilište u neovisnoj Hrvatskoj. U lipnju 2009. VERN' postaje članicom udruge European Foundation for Management Development,[3] koja okuplja više od 700 poslovnih subjekata iz sektora obrazovanja, poslovanja, javnih službi i konzaltinga iz 80 zemalja svijeta.

Na VERN'u se izvodi ukupno 10 studijskih programa na preddiplomskoj razini (3 sveučilišna studija: Cyber komunikacije i znanost o mreži, Internet stvari i Transmedijska dramaturgija; 7 stručnih studija: Ekonomija poduzetništva, Filmsko, televizijsko i multimedijsko oblikovanje, Novinarstvo, Odnosi s javnošću i studij medija, Poslovna informatika, Tehnički menadžment i turizam  - turistički i hotelski menadžment)[4] i 7 na diplomskoj razini (IT menadžment, Filmska i televizijska režija i produkcija, Menadžment održivog razvoja turizma, Poduzetnički menadžment, Računovodstvo i financije, Upravljanje ljudskim potencijalima i Upravljanje poslovnim komunikacijama).[4]

Povijest i razvoj[uredi | uredi kôd]

Povijest[uredi | uredi kôd]

VERN' je utemeljen 1990. godine. Deset godina kasnije, na temelju dopusnice i rješenja Ministarstva znanosti i tehnologije RH,[5] VERN' počinje djelovati, prvo kao visokoobrazovna institucija pod imenom Visoke škole za ekonomiju poduzetništva s pravom javnosti. Prvi, tada jedini, pokrenuti stručni studij bio je Ekonomija poduzetništva, koji i danas predstavlja okosnicu svih preddiplomskih studija i poslovne kulture, na kojoj su utemeljeni VERN'ovi obrazovni programi.

2001. godine VERN' kao prva privatna visokoobrazovna ustanova u državi,[6] započinje s uvođenjem bolonjskih standarda u svoj nastavni proces.

2002. godine se u suradnji sa Sveučilištem Vaasa[7] iz Finske te Institutom ISTUD[8] iz Milana uključuje u projekt Tempus Europske unije, sa zajedničkim projektom razvoja visokog poduzetničkog obrazovanja u regiji.

2003. godine s VERN'a izlazi prva generacija prvostupnika/baccalaureusa sa zvanjem ekonomista poduzetništva.

2005. godine uveden je novi preddiplomski studij Poslovna informatika i tri specijalistička studija na diplomskoj obrazovnoj razini – Poduzetnički menadžment, Upravljanje poslovnim komunikacijama te Računovodstvo i financije. Iste godine VERN' postaje partner United Business Institutesa iz Bruxellesa te uvodi međunarodni MBA studij koji se izvodi u Zagrebu i Bruxellesu. Broj upisanih studenata na sve studijske programe približava se brojci 1.000.

2007. godine Visoka škola za ekonomiju poduzetništva s pravom javnosti, prerasta u Veleučilište VERN', prvo hrvatsko privatno veleučilište[9] orijentirano na poslovno obrazovanje, s naglaskom na razvoj poduzetničkog svjetonazora. Proširuju se prostorni kapaciteti: otvara se novi prostor u Importanne Galleriji, nove multimedijalne učionice, studijska biblioteka, zbornica i studentska kantina.

2009. godine VERN' je protagonist prvog uspješnog projekta okrupnjavanja u sektoru visokog obrazovanja. U obrazovnu grupaciju VERN' ulazi Zagrebačka škola za menadžment, privatna visokoškolska ustanova specijalizirana za edukaciju upravljačkih kadrova u turizmu.

2011. godine Grupi VERN' se pridružuje Visoka novinarska škola (VNŠ), visokoobrazovna ustanova specijalizirana za obrazovanje medijskih stručnjaka, koju je 2007. godine osnovao Ivo Pukanić kao "NCL Visoku novinarsku školu". U tom procesu, lepeza VERN'ovih preddiplomskih studija proširuje se za studij Novinarstva, zajedno s njegovim studentima i profesorima, čime VERN' dopunjuje vertikalu medijsko-komunikacijskih studija.

2012. godine na otoku Visu je otvoren Međunarodni sveučilišni centar VERN'-Vis.

2013. godine Grupi VERN' se pridružuje Visoka politehnička škola u Zagrebu i njezin preddiplomski stručni studij Tehnički menadžment.

2014. godine Grupi VERN' se pridružuje Visoka škola Kairos, a ponuda VERN'ovih preddiplomskih studija raste za još jedan novi studij Odnosi s javnošću i studij medija. Time je nadopunjena vertikala medijsko-komunikacijskih studija Veleučilišta VERN'.

2016. godine Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske izdaje Veleučilištu VERN' dopusnicu za izvođenje preddiplomskog studija Filmsko, televizijsko i multimedijsko oblikovanje. Lepeza VERN'ovih preddiplomskih studija proširuje se za još jedan studij, na ukupno sedam preddiplomskih studijskih programa.[10]

2016. godine Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske izdaje Veleučilištu VERN' dopusnicu za izvođenje specijalističkog diplomskog stručnog studija Upravljanje ljudskim potencijalima, čime se se broj specijalističkih diplomskih stručnih studija na VERN'u povećava na šest programa.[10]

2017. godine Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske izdaje Veleučilištu VERN’ dopusnicu za osnivanje Sveučilišta VERN’.[10]

2020. godine uspješno je okončana prva trogodišnja inicijalna sveučilišna akreditacija u RH prema najvišim međunarodnim standardima, a Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske izdaje Sveučilištu VERN’ dopusnice za izvođenje tri sveučilišna preddiplomska studija: Cyber komunikacije i znanost o mreži, Internet stvari i Transmedijska dramaturgija.[10]

Preddiplomska razina[uredi | uredi kôd]

Na preddiplomskoj razini, na Sveučilištu VERN' se izvode:

3 sveučilišna preddiplomska studija[4]:

 • Cyber komunikacije i znanost o mreži
 • Internet stvari
 • Transmedijska dramaturgija


7 stručnih preddiplomskih studija[4]:

 • Ekonomija poduzetništva
 • Filmsko, televizijsko i multimedijsko oblikovanje
 • Novinarstvo
 • Odnosi s javnošću i studij medija
 • Poslovna informatika
 • Tehnički menadžment
 • Turizam - turistički i hotelski menadžment


Diplomska razina[uredi | uredi kôd]

Na diplomskoj razini, na Sveučilištu VERN' se izvodi 7 specijalističkih diplomskih stručnih studija[4]:

 • IT menadžment
 • Filmska i televizijska režija i produkcija
 • Menadžment održivog razvoja turizma
 • Poduzetnički menadžment
 • Računovodstvo i financije
 • Upravljanje ljudskim potencijalima
 • Upravljanje poslovnim komunikacijama


Savjet VERN'a[uredi | uredi kôd]

U siječnju 2011. osnovan je Savjet Veleučilišta VERN' – krovno strateško savjetodavno tijelo, koje čine brojni ugledni stručnjaci iz Hrvatske i inozemstva. Jednoglasnom odlukom članova, za predsjednicu Savjeta izabrana je Doris Pack, zastupnica u Europskom parlamentu, te predsjednicu Odbora za obrazovanje, kulturu, medije, šport i mladež u EU parlamentu.

Ostali članovi, predstavnici su znanosti i obrazovanja, gospodarstva, javnosti, politike, kulture i umjetnosti, a svojim znanjem i iskustvom sudjeluju u određivanju strateških smjernica razvoja i pozicioniranja VERN'a, s posebnim naglaskom na društveni kontekst njegovog djelovanja. Rad Savjeta odvija se u tematskim sjednicama i konzultativnim razgovorima o temama, prije svega vezanim za obrazovanje i gospodarstvo.[11]

Članovi Savjeta[uredi | uredi kôd]

Erasmus[uredi | uredi kôd]

Veleučilištu VERN' je prosincu 2010., temeljem odluke Izvršne agencije za obrazovanje, audiovizualu politiku i kulturu Europske unije (Bruxelles), dodijeljena Erasmus proširena sveučilišna povelja. Tom se poveljom nastavnom i nenastavnom osoblju te studentima, omogućava sufinanciranje studijskih boravaka, kao i stručna praksa u inozemstvu. Mobilnost će se početi primjenjivati u akademskoj godini 2011./2012.[12]

VERN' Alumni klub[uredi | uredi kôd]

Alumni klub simbolično je utemeljen u lipnju 2006. godine na svečanosti održanoj u Kristalnoj dvorani hotela Westin, pod pokroviteljstvom predsjednika RH.[13] Ciljevi Alumni kluba realiziraju se kroz gostovanja uglednih hrvatskih i međunarodnih gostiju (Michael Porter, Oliviero Toscani, Doris Pack, Jan Melsen...),[14] organizaciju i suorganizaciju konferencija i seminara iz različitih poslovnih sfera (Plivin poslovni forum,[14] konferencija o tranziciji u obiteljskom gospodarstvu, konferencija o obiteljskom poduzetništvu...) te organizaciju javnih debata od općedruštvenog značaja[15] (konferencije „Hrvatska i EU – Što donosi članstvo?“ i „Hrvatska i NATO“, HR+ forum, gostovanje predsjedničkih kandidata...).

Izvori[uredi | uredi kôd]

 1. nacional.hr. Inačica izvorne stranice arhivirana 7. veljače 2014. Pristupljeno 13. srpnja 2011. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
 2. scribd.com.hr
 3. EFMD
 4. a b c d e vern.hr
 5. scribd.com
 6. nacional.hr. Inačica izvorne stranice arhivirana 11. lipnja 2011. Pristupljeno 13. srpnja 2011. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
 7. uwasa.fi. Inačica izvorne stranice arhivirana 20. srpnja 2011. Pristupljeno 13. srpnja 2011. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
 8. istud.it
 9. eobrazovanje.mingorp.hr. Inačica izvorne stranice arhivirana 22. veljače 2016. Pristupljeno 13. srpnja 2011.
 10. a b c d vern.hr
 11. liderpress.hr[neaktivna poveznica]
 12. European Commission. Inačica izvorne stranice arhivirana 1. kolovoza 2017. Pristupljeno 21. srpnja 2011. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
 13. liderpress.hr[neaktivna poveznica]
 14. a b liderpress.hr[neaktivna poveznica]
 15. dalje.com

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]