Svi mrze Chrisa

Izvor: Wikipedija
Svi mrze Chrisa
Naslov izvornika
Everybody Hates Chris
Formatkomedija situacije
crna komedija
AutorChris Rock
Ali LeRoi
Razvoj2005.2009.
GlazbaMarcus Miller
GlumciTyler James Williams
Terry Crews
Tichina Arnold
PripovjedačChris Rock
Država podrijetla SAD
Jezikengleski
Broj epizoda88
Broj sezona4
Produkcija
Izvršni producent(i)Chris Rock
Ali LeRoi
Michael Rotenberg
Dave Becky
Trajanje epizode30 minuta
Prikazivanje
TV kućaParamount Television (2005. – 2006.)
CBS Television Studios (2006. – 2009.)
Vanjske poveznice
Članak o seriji na IMDb-u

Svi mrze Chrisa (engleski izvornik: Everybody hates Chris) američka je komedija situacije (sitcom) nastala prema djetinjstvu Chrisa Rocka, koji je jedan od autora i izvršnih producenata, a u seriji sam tumači ulogu pripovjedača. Radnja serije vremenski je smještena u 1980-te točnije u razdoblje između 1982. i 1987. godine, a odvija se u njujorškom Brooklynu.[1] Ulogu Chrisa Rocka, glavnog lika serije, tumači televizijski glumac Tyler James Williams.

Chris je najstarije od troje djece u svojoj obitelji te je odmalena razmišljao kako je lijepo biti u pubertetu. Jedva je čekao dolazak u srednju školu, ali nije niti slutio koliko poteškoća će to dovesti sa sobom i koliko će mu se život zagorčati. Ide u školu koju pohađaju uglavnom bijelci, stoga i nije jedan od popularnijih u školi. Iako ga brojni kolege ismijavaju ili rade ispade, Chris se uvijek uspijeva izvući iz nezgodnih situacija bez većih poteškoća i posljedica. Pored svih neslaganja u školi, kod kuće se brine za mlađu sestru Tonyu i brata Drewa, dok su roditelji na poslu.[1]

Samo ime serije svojevrsno je ismijavanje poznate CBS-ove humoristične serije Svi vole Raymonda, a Chris Rock je i sam izjavio da mu je to bilo nadahnuće za razvoj ovakve humoristične serije zaključujući da svi vole Raymonda, ali mrze Krisa![1] U početku je serija bila hvaljena, a prva sezona prikazivala se i u večernjem terminu.[2] Nakon početnog uspjeha, ostale tri sezone izgubile na popularnosti jer kako je serija išla dalje tako je sve više podsjećala na telenovelu.[3]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b c (srp.) www.tvrogram.rs, nepotpisano: Svi mrze Krisa (Everybody Hates Chris) (pristupljeno 30. listopada 2016.)
  2. (engl.) variety.com, Michael Schneider, Variety: Everbody Hates Chris - Comedy series: The new breed, 13. svibnja 2006. (pristupljeno 30. listopada 2016.)
  3. (engl.) enewsi.comArhivirana inačica izvorne stranice od 12. listopada 2012. (Wayback Machine), nepotpisano: Chris Rock Ending 'Everybody Hates Chris' After This Season, objavljeno 24. travnja 2009. (pristupljeno30. listopada 2016.)