Svjetski dan mladih

Izvor: Wikipedija
Svjetski dan mladih u Rimu 2000.

Svjetski dan mladih događaj je u organizaciji Katoličke Crkve, koja okuplja mlade ljude iz cijelog svijeta na susretu s papom.

Svjetski dan mladih održava se jednom godišnje u svakoj katoličkoj biskupiji na Cvjetnicu, s glavnom svečanosti u Vatikanu. Međutim, svake dvije ili tri godine, organizira se veliki međunarodni susret, koji je svaki put u nekom drugom gradu. Svečanost, koja traje nekoliko dana predvodi papa.

Ovu ideju pokrenuo je papa Pavao VI., koji je organizirao prvi veliki susret s tisućama mladih u Rimu 1975. godine. Godine 1995. papa Ivan Pavao II. ponovno je oživio susrete mladih vjernika, kada se u Manili na Filipinima okupilo više od pet milijuna mladih.

Godine 1997., Svjetski dan mladih postao je susret mladih u trajanju od tri dana prije završne ceremonije. Od tada se organizirao redom u: Parizu, Rimu, Torontu, Kölnu, Sydneyu, Madridu, Rio de Janeiru, Krakowu[1], Panama Cityju i posljednji do sada u Lisabonu 2023.

Istom inicijativom, kao i Svjetski susret obitelji, i Susreti mladih izrasli su iz proročkog duha Karola Wojtyle.[2]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. (engl.) CatholicheraldArhivirana inačica izvorne stranice od 22. travnja 2016. (Wayback Machine)
  2. Hrvatski katolički radio Medijsko pokroviteljstvo - Svjetski susret obitelji (IKA), 20. kolovoza 2018. (pristupljeno 1. rujna 2018.)