Sworn to the Dark

Izvor: Wikipedija
Sworn to the Dark
Watain (studijski album)
Žanrblack metal
Objavljen19. veljače 2007.
Snimanjejesen 2006.
StudioNecromorbus Studio (Stockholm, Švedska)
Trajanje57:43
IzdavačSeason of Mist
Producent(i)Tore Stjerna
Kronologija albuma – Watain
Casus Luciferi
(2003.)
Sworn to the Dark
(2007.)
Lawless Darkness
(2010.)

Sworn to the Dark treći je studijski album švedskog black metal-sastava Watain. Album je 19. veljače 2007. objavila diskografska kuća Season of Mist.

O albumu[uredi | uredi kôd]

Album se sastoji od 11 pjesama od kojih su dvije instrumentali (pjesma pod rednim brojem 10., "Dead but Dreaming", bazirana je na citatu H. P. Lovecrafta - "In his house at R'lyeh, dead Cthulhu waits dreaming"). Pjesme na albumu većinom su napisali članovi sastava zajedno (takozvano "Presveto Trojstvo" koje čine Danielsson, Jonsson i Forsberg), no za pjesme pod rednim brojevima 1. ("Legions of the Black Light") i 9. ("Darkness and Death") učinjena je iznimka; tekst za pjesmu "Legions of the Black Light" napisao je Set Teitan, znan kao bivši član black/melodične death metal grupe Dissection, koji je pjesmu posvetio pokojnom pjevaču Dissectiona Jonu Nödtveidtu. Tekst za pjesmu "Darkness and Death" napisao je Michayah Belfagor iz sastava Ofermod.

Popis pjesama[uredi | uredi kôd]

Tekstovi i glazba: Watain, osim gdje je označeno drugačije. 

Br. SkladbaTekstopisac Trajanje
1. „Legions of the Black Light”  Set Teitan 8:04
2. „Satan's Hunger”    6:46
3. „Withershins” (instrumental)  1:02
4. „Storm of the Antichrist”    4:15
5. „The Light That Burns the Sun”    7:04
6. „Sworn to the Dark”    5:03
7. „Underneath the Cenotaph”    4:12
8. „The Serpent's Chalice”    6:42
9. „Darkness and Death”  Michayah Belfagor 4:13
10. „Dead but Dreaming” (instrumental)  2:05
11. „Stellarvore”    8:17
57:43

Recenzije[uredi | uredi kôd]

Album je kritički uglavnom bio dobro prihvaćen. Chad Bowar, glazbeni kritičar sa stranice About.com dodijelio je albumu 4 od 5 zvjezdica te ga opisuje kao "zlokobnu i prijeteću dozu black metala". Nastavljajući svoju recenziju, navodi: "Čut ćete brujeće gitare i mahnite blast beatove black metala, no Watain dodaje i dosta vrlo zaraznih i melodičnih rifova te nekoliko odličnih gitarističkih protumelodija." Završava svoju recenziju govoreći: "Ovo je vrlo dobro oblikovan album koji je opasan ali ujedno i melodičan."[1]

Eduardo Rivadavia sa stranice Allmusic dao je albumu 4,5 od 5 zvjezdica te je naveo kako je sastav "postigao savršenu ravnotežu između Venomovog odnosno Darkthroneovog izravnog divljaštva i jednostavne izvedbe te Emperorovih spiralnih aranžmana i progresivne orijentacije". Nastavljajući svoju recenziju, navodi: "Sigurno ćete negdje pronaći ekstremnije, mizantropičnije i avanturističkije black metal albume od Sworn to the Darka, ali traganje za uravnoteženijim ili - ovo bi moglo zvučati proturječno za odvratni stari black metal - ugodnijim zadavat će vam muke".[2]

Scott Alisoglu sa stranice Blabbermouth.net ocijenio je album ocjenom 8 te je izjavio: "Watain je sastav koji se ne bavi eksperimentiranjem niti mijenjanjem glazbenih žanrova, već se isključivo bavi stvaranjem izvrsnih black metal pjesama koje spaljuju rupe u duši te ostavljaju trajni udarac na psihu. Ne može biti bolje od toga."[3]

Album je također uvršten i na nekoliko popisa najboljih godišnjih albuma. Na Terrorizerovom izdanju imena Secret History of Black Metal (objavljenom u rujnu 2009. godine) album se našao na trinaestom mjestu na njihovoj listi "Top 40 black metal albuma".

Osoblje[uredi | uredi kôd]

Watain
Dodatni glazbenici
Ostalo osoblje
  • Peter In de Betou – mastering
  • Erik "Tyrant" Gustavsson – fotografija
  • Timo "Ketalodog" Ketola – naslovnica
  • Tore Stjerna – produkcija, snimanje, miksanje

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Chad Bowar: Watain – Sworn to the Dark ReviewArhivirana inačica izvorne stranice od 9. prosinca 2007. (Wayback Machine), pristupljeno 29. travnja 2013.
  2. Eduardo Rivadavia: Sworn to the Dark – Watain, pristupljeno 29. travnja 2013.
  3. Scott Alisoglu: WATAIN. Sworn to the DarkArhivirana inačica izvorne stranice od 31. srpnja 2013. (Wayback Machine), pristupljeno 29. travnja 2013.