Venom (sastav)

Izvor: Wikipedija
Venom
Venom uživo 2008. godine na Hellfestu.
Poznat/a i kaoGuillotine (1978.)
Dwarfstar (1978. – 1979.)
Osnivanje1979.
MjestoNewcastle upon Tyne, Engleska
Žanr/ovithrash metal
speed metal
black metal
Djelatno razdoblje1979. - danas
Producentska kućaNeat, Filmtrax, Under One Flag, SPV, Sanctuary/Castle, Universal
Internetska stranicavenomslegions.com
Članovi (članice)
Cronos
Dante
Rage

Venom je engleski heavy metal sastav osnovan 1979. godine. Utemeljen je u Newcastle upon Tyneu. Glazbeni stil ove skupine obuhvaća razne žanrove metala, iako stilski snažno pripada stilu "ekstremnog metala" a pod tim se podrazumijevaju thrash, black i speed metal, tri žanra u koje bi se glazba ovoga sastava mogla svrstati.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Započeli su djelovanje pod imenom Guillotine Jeffreya Dunna kao prvog gitarista, Davea Blackmana kao vokala, Dave Rutherford kao drugog gitaristu. Dean Hewitta kao bas-gitaristu i Chris Mercatersa kao bubnjara. Kasnije, Blackmana i Mercatera je zamijenio bubnjar Anthony Braye a novi pjevač je postao Clive Archer, obojica iz skupine Oberon.[1] Ubrzo nakon toga Alan Winstona je zamijenio Dean Hewitt na bas-gitari. U ljeto 1979. Conrad Lant iz skupina DwarfStar i Album Graecum, susreo se s Jeffreyem Dunnom koji se pridružio sastavu zamjenjujući Rutherforda na gitari. Clive Archer je postao "Duff Materr", Conrad Lant je postao "Mr Cronos", Anthony Bray je postao "Tony Abbadon", i Jeffrey Dunn je postao "Jeff Mantas". Cronos je jedini preostali član izvorne postave.[1] Toga su travnja načinili tri demosnimke Angel Dust, Raise The Dead, i Red Light Fever. Pjesma "Live Like an Angel, Die Like a Devil" je postala hit uz pomoć izdavačke kuće Neat Records. Njihov sljedeći album Black Metal objavljen 1982. je zaslužan za naziv istoimenog glazbenog žanra black metal.[2] Većinu tekstova je napisao Cronos; manji udio imaju u pisanju imali su i Oberona i Mantas. Stekli su mnogo fanova i kritičari su ih počeli cijeniti kao važan sastav, dok se drugi nisu slagali s time.

Sotonizam im je poslužio samo kao stvaranje mračnog dojma; to nisu bila njihova stvarna uvjerenja.[2] Uz ovo, članovi Venoma nisu osobito smatrani vrsnim glazbenicima.[3][4]

Krajem 2005. godine izdali su CD box MMV koji je sadržavao ekskluzivni mini poster na kojoj imaju slike sa skupinom Metallica, uz knjižicu sa 64 slike. Ovaj paket je sadržavao gotovo sve njihove pjesme i neke spotove.U ožujku 2006. godine ista postava je izdala posljednji album preinačenu verziju albuma Black Metal, kako ne bi bio isti kao onaj prije promijenili su naziv u Metal Black.Na početku 2007. gitarist Mykvs je napustio sastav jer nije mogao pratiti sve koncerte. Zamijenio ga je novi gitarist Rage. U ovom sastavu izdaju album Hell. Anthony Lant je nakon toga napustio skupinu. Zamijenio ga je bubnjar Danny "Dante" Needham.

Članovi[uredi | uredi kôd]

  • Conrad "Cronos" Lant – bas-gitara (1978. – 1987., 1995. – 2002., 2005.–danas), ritam gitara (1979.), vokali (1980. – 1987., 1995. – 2002., 2005.–danas)
  • Stuart "La Rage" Dixon – gitara (2007.–danas)
  • Danny "Dante" Needham – bubnjevi (2009.–danas)

Diskografija[uredi | uredi kôd]

Studijski albumi
Koncertni albumi
EP-ovi

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b Metal ArchivesArhivirana inačica izvorne stranice od 27 siječnja 2010 (Wayback Machine)
  2. a b Encyclopedia of Heavy Metal, Daniel Bukszpan, Barnes & Noble Publishing, Inc. NY, 2003. ISBN 0-7607-4218-9
  3. MTV.com
  4. Recenzija Eduarda Rivadavie prvog Venomovog albuma na Allmusic.com