Takija

Izvor: Wikipedija
Takije raznih oblika i boja na tržnici Pettah, Colombo, Šri Lanka.

Takija (tur. takke < arap. طاقية ṭāqīya < perz. طاقیه ṭāqīya: pokrivalo), okrugla plitka kapa koja prati oblik glave, nose je u arapskom svijetu i muškarci i žene, katkad ispod drugog pokrivala. Izvorno je bila okrugla kapa s ravnim vrhom u raznim bojama, nošena bez pokrivala u obliku turbana, a za vrijeme mamelučkog sultana An-Nasira Faradža početkom 15. stoljeća proširena je u visinu i nategnuta nalik kupoli. U novije doba koristi se kao sinonim za arakiju i atabu.[1]

Često se nosi iz religioznih razloga, a muslimani je nerijetko nose tijekom pet dnevnih molitava. Kada se nosi samostalno, može biti bilo koje boje. Ipak, posebno u arapskim zemljama, kada se nosi ispod kefije, tradicionalno je bijele boje. Neki muslimani oko kape omotavaju turban, što se na arapskom naziva amama, a često se vidi među šijitima i sufijama.

Nošena ispod drugih pokrivala, npr. fesa, takija ima zaštitnu ulogu da sačuva gornje pokrivalo od masti i nečistoća.[2]

Vidi još[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. »ṭāḳiyya«, u: Encyclopaedia of Islam, Second Edition, Glossary and Index of Terms, uredili: P. J. Bearman, Th. Banquis, C. E. Bowworth, E. van Donzel, W. P. Heinrichs Bowworth. http://dx.doi.org/10.1163/1573-3912_ei2glos_SIM_gi_04699 Pristupljeno 5. lipnja 2019.
  2. Neki narodni običaji i lokalne tradicije muslimana Podgorice. Bosnjaci.Net. 17. listopada 2007. Pristupljeno 5. lipnja 2019.
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Takija