Tarantula

Izvor: Wikipedija
Tarantula
Sistematika
Carstvo:Animalia
Koljeno:Arthropoda
Razred:Arachnida
Red:Araneae
Porodica:Theraphosidae
Thorell, 1869
Rasprostranjenost
Potporodice
vidi tekst
Baze podataka
Tarantula u prašumi u provinciji Ratanakiri u Kambodži

Tarantula (Theraphosidae) je porodica pauka, rasprostranjenih po cijelom svijetu. Hrane se uglavnom insektima, manjim glodavcima, pticama, zmijama i ostalim sitnim životinjama. Hrane se na način da ubrizgaju otrov u žrtvu, koji ih paralizira, te ih razgrađuje i omekšava u probavljiviju smjesu. Tarantule su noćne životinje, pa sve njihove aktivnosti počinju u popodnevnim satima i navečer, što ne znači da se ne kreću po danu, nego da im je aktivnost tada izraženija.

Postoje tarantule koje žive na drveću (arboreal) i koje žive na tlu (terrestrial). Tarantule koje žive u Africi, Aziji ii Europi se malo razlikuju od onih koje žive u Sjevernoj i Južnoj Americi i Australiji. One na stražnjem dijelu nemaju "iritirajuće dlake", ali imaju veći obrambeni nagon vlastitog teritorija ("agresivnije su"). Suprotno uvriježenom mišljenju, one ne napadaju ljude samo da bi ih ugrizle.

Tarantule mogu narasti od 5 do 33 cm, mjereći raspon nogu. Tijelo je građeno od glave ("Cephalothorax" ili "Prosoma") i zadnjeg dijela ("Abdomen" ili "Opisthosoma"). Na glavu su spojeni svi glavni udovi. Na gornjem dijelu glave nalazi četiri para očiju. Za traženje i primanje hrane, te kopanje služi im četiri para nogu.

Kako su tarantule beskralješnjaci, tijelo na okupu im drži koža, a što je ona tvrđa, to im više omogućava dalji rast, pa je one često presvlače.

Potporodice[uredi | uredi kôd]

Theraphosidae incertae sedis

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi Theraphosidae
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Theraphosidae
Wikivrste imaju podatke o taksonu Theraphosidae