Tata Chemicals Europe

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Tata Chemicals Europe
Vrsta dioničko društvo
Osnovana 1873.
Osnivač(i) Dorabji Tata
Sjedište Flag of the United Kingdom.svg Northwich, Engleska, UK
Djelatnost(i) kemijska industrija
Proizvodi Vidi proizvodi
Podružnice Tata Chemicals
Vlasnik Tata Group
Web stranica www.tatachemicals.com

Tata Chemicals Europe (bivši Brunner Mond) je britanska kemijska industrija u vlasništvu indijskog Tata Chemicalsa koji je u sastavu indijskog multinacionalnog konglomerata Tata Group.

Povijest[uredi | uredi kôd]

1873. godine John Brunner i Ludwig Mond osnovali su zajedničku tvrtku Brunner Mond koja je 1881. postala društvo kapitala. U engleskom gradu Northwichu je izgrađena tvornica koja je od 1884. započela s proizvodnjom natrijevog karbonata. Početkom 20. stoljeća, tvrtka je za potrebe rukovodstva i radnika, počela graditi kuće pokraj Hartforda u grofoviji Cheshire.[1]

Brunner Mond 1911. godine kupuje tvornicu sapuna i masti od engleskog biznismena Josepha Crosfielda. Od engleske obitelji Gossage je također kupljena tvornica sapuna koja je u svojem vlasništvu imala i plantaže palmi.

Tvrtka je s poslovnom ekspanzijom nastavila i 1924. kada je postala vlasnik kenijske tvornice Magadi Soda Company dok je nakon dvije godine bila jedna od četiri britanske kemijske industrije, zajedno uz British Dyestuffs Corporation, Nobel Enterprises i United Alkali Company koje su se spojile u zajedničku tvrtku Imperial Chemical Industries (ICI). Alfred Mond (predsjednik Brunner Monda i sin osnivača Ludwiga) te Harry McGowan (Nobel Enterprises) bili su ključne figure u spajanju tih četiri tvrtki. Tako je ICI postao jedna od najvećih i najuspješnijih kompanija na svijetu.

Indijska kemijska industrija Tata Chemicals kupuje Brunner Mond 2006. čime ulazi u sastav konglomerata Tata Group. 2010. godine Brunner Mond je za nepoznati iznos postao vlasnikom lokalne solane British Salt kako bi se osigurao opskrbni lanac i stvorila sinergija kojom bi se smanjili troškovi prijevoza.

U travnju 2011. dolazi do preimenovanja Brunner Monda u Tata Chemicals Europe.

Proizvodi[uredi | uredi kôd]

Tata Chemicals Europe se bavi proizvodnjom sljedećih kemijskih proizvoda: natrijev karbonat, natrijev hidrogenkarbonat (soda bikarbona), kalcijev klorid i slični alkalni kemijski proizvodi.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Hartford Village Design Statement (PDF). Inačica izvorne stranice (PDF) arhivirana 7. rujna 2012. Pristupljeno 5. rujna 2013. journal zahtijeva |journal= (pomoć)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]