Tavolara

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Tavolara from South.JPG
Tavolara King's grave.JPG

Zemljopisni položaj[uredi | uredi kôd]

Tavolara je otočić, nalazi se sjeveroistočno od Sardinije, oko jedne milje od sardinijske obale. Od Tavolare prema jugozapadu, prema Sardiniji, se pruža duga uska kopnena prevlaka.

U blizini je Olbijskog zaljeva i mjesta Porto San Paolo.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Tavolara je svojevremeno bila najmanja kraljevina na svijetu.

Povijest ove državice započinje kad se Giuseppe Bertoleoni s obitelji krajem 1700. godine, zaputio iz Genove brodom prema jugu. Dio obitelji se iskrcao i ostao na otočju Maddalena, a Giuseppe je produljio dalje prema jugu dok nije našao nenaseljeni otočić Tavolaru, gdje se iskrcao i napravio si nastambu.

Priča ovdje poprima bajkovit tijek: na otoku je živila i osebujna vrsta divokoza, zlatnozuba divokoza.

Istovremeno, Paolo, Giuseppeov sin, pisao je molbe kraljevskoj Savojskoj kući da im prizna vlasništvo i suverenost nad Tavolarom.

Tadašnji kralj bio je Karlo Albert Savojski, koji je došao na prijestolje 1831. godine. On se osobno s pratnjom 1836. godine zaputio vidjeti tu čudnovatu divokozu i autora tih silnih molba. Ostao je na otoku nekoliko dana kao gost Bertoleonijevih. Tom prilikom priznao je Giuseppeovu vlast nad otokom.

Nakon tog legendarnog susreta s kraljem Sardinije, Bertoleoniji su napravili kraljevski grb i smatrali se po svemu suverenim vladarima Tavolare.

Stvari se nisu pomakle i nadalje. Štoviše, prijetila je opasnost da im se izuzme otok, jer na njemu nije bila upisana nikakva vlasnost. Paolo Bertoleoni odlučiva tad se osobno zaputiti u Torino kralju Karlu Albertu. Od kralja tada biva uvjeravan da će se stvar riješiti povoljno i nakon par dana dostavljen im je pergament, iz grada Tempia, kojim se Bertoleonije priznaje apsolutnim vladarima Tavolare.

Za vrijeme ujedinjenja Italije, kralj Tavolare nije se pridružio drugim državama koje su zajedno oformile Kraljevinu Italiju. Bajka o kraljevskoj obitelji Bertoleoni i Tavolari traje do danas. Pergament je tijekom vremena izgubljen, ali obitelj Bertoleoni kao dokaz pokaziva fotografiju vladarske kuće kraljevine Tavolare. Naime, 1880-ih, engleska kraljica Viktorija je doznavši za ovaj slučaj, poslala svoje osobne fotografe da uslikaju vladare na njihovom posjedu.

U muzeju u Buckinghamskoj palači, u Londonu, se nalazi slika tavolarske kraljevske obitelji, kao dio zbirke slika kraljevskih obitelji cijelog svijeta. Ispod slike stoji "Tavolaranska kraljevska obitelj, u zaljevu Terranova Pausania, najmanje kraljevstvo na svijetu".

Godine 1903. talijanski kralj Viktor Emanuel III. potvrdio je suverenitet malog kraljevstva koji je formalno potrajao do 1962. godine. Te je godine umro posljednji aktivni kralj, Paolo II., a na otoku je izgrađena NATO-va baza zbog čega se većina stanovništva iselila.

Obitelj Bertoleoni i danas živi na otoku, koji nikada nije službeno pridružen Italiji.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Tavolara

Stranica na talijanskom jeziku o Tavolari