Tehnološka singularnost

Izvor: Wikipedija

Tehnološka singularnost je točka u vremenu nakon koje nije moguće ekstrapolirati ništa o daljnjem napretku, znanosti i načinu funkcioniranja svijeta budućnosti, ili preciznije, tehnološka singularnost je hipotetska točka u budućnosti u kojoj tehnološki razvitak civilizacije dobiva sve veće ubrzanje u sve kraćim vremenskim intervalima i teži beskonačnosti u formi eksponencijalne funkcije.

Tehnološka singularnost se odnosi na ideju da će tehnološki napredak dostići veliku vrijednost u bliskoj budućnosti. Ideja tehnološke singularnosti je temeljena na proučavanju ubrzanog napretka u polju zdravlja, tehnologije i kapaciteta ljudi pri obradi informacija.

Projekcija ovog koncepta u budućnost je navela veliki broj filozofa na predviđanje umjetne inteligencije koja se sama unaprjeđuje, odnosno superinteligencije koja je izvan trenutnih ljudskih sposobnosti i koju nije moguće razumjeti s današnjom koncepcijom svijeta. Dakle, tehnološka singularnost se može gledati kao metasistemska tranzicija ili transcendencija prema potpuno novim mogućnostima uma, društva i tehnologije.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]