Temza

Izvor: Wikipedija
Jump to navigation Jump to search
Temza
London Thames Sunset panorama - Feb 2008.jpg
Temza u Londonu
Duljina 346 km
Nadm. visina izvora 110 m
Prosječni istjek 65,8 m3/s
Površina porječja 12.935 km2
Izvor Kemble, Gloucestershire
Ušće Southend-on-Sea, Essex (estuarij)
Države Flag of the United Kingdom.svg Ujedinjeno Kraljevstvo
Gradovi Oxford, Reading, Slough, London, Southend
Slijev Sjevernomorski
Ulijeva se u Sjeverno more
Plovna od − do do grada Lechladea

Temza (engl. River Thames [temz]) je rijeka u južnoj Engleskoj, koja protiče kroz London. Druga je po dužini rijeka u Velikoj Britaniji, nakon rijeke Severn. Duga je 346 km.

Rijeka je poznata prvenstveno zahvaljujući činjenici da na njenim obalama leži grad London. Iako je druga rijeka po veličini u Europi, ne ubraja se u najveće evropske rijeke. Pored toga, protičući kroz London, Temza teče vrlo sporo te, u usporedbi sa drugim europskim rijekama ima relativno mali protok od oko 66 m³/s što je čak 26 puta manje od rijeke Save.

Poplave[uredi VE | uredi]

U prošlosti, Temza je često plavila okolna područja, a od 1980 u Woolwich Reachu napravljena je najveća brana protiv poplava na svijetu. Poplave Temze su uzrokovane promjenama plime i oseke. Za vrijeme katastrofalne poplave 1953. poginulo je preko 3000 osoba. Preko Temze izgrađeno je mnogo mostova, od kojih je najpoznatiji londonski Tower Bridge.

Zanimljivo je da u kanadskoj provinciji Ontario postoji rijeka s istim imenom, a na njoj se također nalazi gradić s imenom London.