Temza

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Temza
London Thames Sunset panorama - Feb 2008.jpg
Temza u Londonu
Duljina 346 km
Nadm. visina izvora 110 m
Prosječni istjek 65,8 m3/s
Površina porječja 12.935 km2
Izvor Kemble (Gloucestershire, Engleska)
Ušće Southend na moru, Essex (estuarij)
Države Flag of the United Kingdom.svg Ujedinjeno Kraljevstvo
Gradovi Oxford, Reading, Slough, London, Southend
Slijev sjevernomorski
Ulijeva se u Sjeverno more
Plovna od − do do grada Lechladea

Temza (engl. River Thames [temz]) je rijeka u južnoj Engleskoj, koja protječe kroz London. Druga je po dužini rijeka u Velikoj Britaniji, nakon rijeke Severn. Duga je 346 km.

Rijeka je poznata prvenstveno zahvaljujući činjenici da na njenim obalama leži grad London. Iako je druga rijeka po veličini u Europi, ne ubraja se u najveće europske rijeke. Pored toga, protičući kroz London, Temza teče vrlo sporo te, u usporedbi sa drugim europskim rijekama ima relativno mali protok od oko 66 m³/s što je čak 26 puta manje od rijeke Save.

Poplave[uredi | uredi kôd]

U prošlosti, Temza je često plavila okolna područja, a od 1980. u Woolwich Reachu napravljena je najveća brana protiv poplava na svijetu. Poplave Temze su uzrokovane promjenama plime i oseke. Za vrijeme katastrofalne poplave 1953. poginulo je preko 3000 osoba. Preko Temze izgrađeno je mnogo mostova, od kojih je najpoznatiji londonski Tower Bridge.

Zanimljivo je da u kanadskoj provinciji Ontario postoji rijeka s istim imenom, a na njoj se također nalazi gradić s imenom London.