The Walker Brothers

Izvor: Wikipedija
The Walker Brothers
The Walker Brothers (1965.)
Slijeva na desno: Gary Leeds, Scott Engel i John Maus
MjestoLos Angeles, Kalifornija, S.A.D.
Žanr/oviRock, pop
Djelatno razdoblje1964.1968., 1976.1978.
Producentska kućaPhilips Records
GTO Records
Bivši članovi (članice)
Scott Walker
Gary Walker
John Walker

The Walker Brothers je ime američkog rock i pop sastava iz 1960-ih koji je svoj uspjeh doživio u Britaniji. Walker Brothersi nisu bili Britanci, nisu bili braća, a i njihovo prezime nije bilo Walker već Scott Engel, John Maus i Gary Leeds, bili su velike zvijezde u Britaniji i vrlo male u rodnoj zemlji.

Članovi sastava[uredi | uredi kôd]

Povijest sastava[uredi | uredi kôd]

The Walker Brothers osnovani su u Los Angelesu 1964. od strane glazbenika koji su već svirali u različitim grupama.

Tako je Scott Engel svirao u grupi The Routers, a Gary Leeds u The Standellsima. John Maus imao je vlastitu grupu, kojoj se prvi pridružio Scott Engel svirajući bas. Tada im se pridružio Leeds i tako je nastao trio Walker Brothers. Gary Leeds koji je bio na glazbenoj turneji u Britaniji kao prateći glazbenik pjevača P. J. Probya, poslao je demosnimke u tada glazbeno življi i moderniji London, glazbenom producentu Johnny Franzu. Ovaj ih je pozvao u London, ali kad su se veljači 1965. pojavili, odbio je potpisati ugovor s njima.

No momci su se snašli, nastupavši po razno raznim nastupima i osigurali ugovor za snimanje ploča s kućom Philips Records. Njihov prvi singl Pretty Girls Everywhere, s Mausom kao glavnim pjevačem, nije baš dobro prihvaćena, ali su se britanske radio stanice oduševile sljedećom pjesmom - Love Her, koju je otpjevao Engel sa svojim baritonom, i tako se ta pjesma popela na britansku top listu u lipnju 1965. Ovu skladbu su već snimili The Everly Brothers kao B stranu na svojoj sing ploči The Girl Who Sang The Blues 1963.

Izdavačka kuća Philips, zatim je snimila i izdala njihovu izvedbu balade Burta Bacharacha i Hala Davida - Make It Easy on Yourself ( ovu skladbu već prije je snimio pjevač Jerry Butler). I ovu pjesmu je vrlo sugestivno otpjevao Engel ( koji se prezvao u Scott Walker ), orkestraciju je napravio Ivor Raymonde, a glazbenu produkciju vodio Johnny Franz. On je osigurao veliki orkestar u stilu produkcije Phila Spectora. Uspjeh je uslijedio u kolovozu 1965. kad se ploča popela na britanski Top 10, a na kraju godine došla je #16 američkih ljestvica. Zatim je uslijedio uspjeh u ožujku 1966. s My Ship Is Coming In (#3 u Britaniji), a zatim je uslijedio njihov najveći uspjeh sa The Sun Ain't Gonna Shine Anymore. ( #1 u Britaniji). U to vrijeme bili su u zenitu popularnosti u Britaniji, osobito Scott Walker koji je postao tinejdžerska zvijezda (među djevojkama). Pjesma je ušla i na američke liste, ali tek #13.

Walker Brothers nastavili su nizati uspješnice u Britaniji tijekom 1966. i 1967., sa Scottom koji je sve više preuzimao ulogu lidera u sastavu. No i njih je pregazilo vrijeme i promjena glazbenog ukusa, tako da su se 1968., nakon turneje po Japanu razišli zbog nesuglasica i različitih umjetničkih usmjerenja. Članovi Walker Brothersa nastavili su solo karijere, od njih je svakako Scott imao najviše uspjeha.

1976. grupa se nenadano ponovno okupila i uspjela još jednom osvojiti britansku publiku s hitom Toma Rusha - No Regrets. No njihova sljedeća tri albuma, prošla su vrlo loše, tako se grupa ponovno raspala.

Diskografija[uredi | uredi kôd]

Singl ploče[uredi | uredi kôd]

A-strana B-strana Godina
izdanja
Britanska top ljestvica Američka top ljestvica
"Pretty Girls Everywhere" "Doin' the Jerk" 1965 - -
"Love Her" "The Seventh Dawn" 20 -
"Make It Easy On Yourself" "But I Do" 1 16
"My Ship Is Coming In" "You're All Around Me" 3 63
"The Sun Ain't Gonna Shine Anymore" "After The Lights Go Out" 1966 1 13
"(Baby) You Don't Have To Tell Me" "My Love Is Growing" 13 -
"Another Tear Falls" "Saddest Night In The World" 12 -
"Deadlier Than The Male" "Archangel" 32 -
"Stay With Me Baby" "Turn Out The Moon" 1967 26 -
"Walking In The Rain" "Baby Make It The Last Time" 26 -
"No Regrets ( skladba Tom Rusha)" "Remember Me" 1976 7 -
"Lines" "First Day" - -
"We're All Alone" "Have You Seen My Baby" 1977 - -
"The Electrician" "Den Haague" 1978 - -

Studijski albumi[uredi | uredi kôd]

Naziv Godina
izdanja
Etiketa Britanska top ljestvica albuma
Take It Easy with The Walker Brothers 1965 Philips Records 3
Portrait 1966 Philips Records 3
Images 1967 Philips Records 6
No Regrets 1975 GTO Records 49
Lines 1976 GTO Records -
Nite Flights 1978 GTO Records -

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]