Theodor von Hordt

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Theodor von Hordt
Theodor von Hordt (1861-1921).jpg
Opći životopisni podatci
Datum rođenja 19. ožujka 1861.
Mjesto rođenja Pardubice, Austrijsko Carstvo
Datum smrti 9. veljače 1921.
Mjesto smrti Prag, Čehoslovačka
Puno ime Theodor Josef Freiherr
von Hordt
Supruga Josephine von Waldek
Titule barun
Opis vojnoga službovanja
Čin General pješaštva
Ratovi Prvi svjetski rat
Važnije bitke Galicijska bitka
Ofenziva Gorlice-Tarnow
Brusilovljeva ofenziva
Kobaridska ofenziva
Vojska Flag of Austria-Hungary (1869-1918).svg Austro-Ugarska
Rod vojske kopnena
Zapovijedao 10. pješačka divizija
33. pješačka divizija
IV. korpus

Theodor Josef Freiherr von Hordt, češki Bohdan von Hordt (Pardubice, 19. ožujka 1861. - Prag, 9. veljače 1921.) je bio austrougarski general i vojni zapovjednik. Tijekom Prvog svjetskog rata zapovijedao je 10. i 33. pješačkom divizijom, te IV. korpusom na Istočnom i Talijanskom bojištu.

Vojna karijera[uredi VE | uredi]

Theodor von Hordt rođen je 19. ožujka 1861. u Pardubicama kao sin kontrolora Theodora Hordta i njegove supruge Marie Stumpf[1]. Osnovnu pohađa u Pragu, dok od 1876. pohađa kao kadet vojnu školu za pješaštvo također u Pragu. Od 1886. pohađa Ratnu akademiju u Beču. Čin general bojnika dostiže u studenom 1910., dok je u čin podmaršala unaprijeđen u svibnju 1914. godine.

Prvi svjetski rat[uredi VE | uredi]

Na početku Prvog svjetskog rata Hordt je imenovan zapovjednikom 10. pješačke divizije. Navedena divizija nalazila se u sastavu IX. korpusa kojim je na Istočnom bojištu zapovijedao Lothar von Hortstein, a koji korpus se pak nalazio u sastavu 4. armije kojom je zapovijedao Moritz Auffenberg. Zapovijedajući 10. pješačkom divizijom Hordt sudjeluje u Galicijskoj bitci i to najprije u Bitci kod Komarowa, te potom u Bitci kod Rava-Ruske. U listopadu 1914. divizija sudjeluje u Bitci kod Limanowe.

U svibnju 1915. Hordt postaje zapovjednikom 33. pješačke divizije zamijenivši na tom mjestu Ferdinanda Gogliu. Navedena divizija nalazila se u sastavu 2. armije, te sa istom sudjeluje u ofenzivi Gorlice-Tarnow i gonjenju ruskih snaga. Tijekom Brusilovljeve ofenzive Hordt je imenovan zapovjednikom IV. korpusa. Navedenim korpusom zapovijeda do kolovoza 1917. kada je promaknut u čin generala pješaštva, te imenovan zapovjednikom Grupe Hordt koja je na Talijanskom bojištu ušla u sastav 10. armije. Grupom Hordt zapovijeda tijekom Kobaridske ofenzive nakon koje je u prosincu imenovan vojnim guvernerom Hermannstadta. Navedenu dužnost obnaša do rujna 1918. kada je imenovan vojnim guvernerom Temišvara. Dužnost vojnog guvernera Temišvara obnaša sve do kraja rata. Tijekom rata Hordt je u ožujku 1916. dobio plemićki naslov, te je u siječnju 1918. uzdignut u baruna.

Poslije rata[uredi VE | uredi]

Nakon završetka rata Hordt je sa 1. siječnjem 1919. umirovljen. Preminuo je 9. veljače 1921. godine u 60. godini života u Pragu. Pokopan je u Pragu na grobljima Olšany u grobnici obitelji von Waldek. Tamo je pokopana i njegova supruga Josefina von Waldek (1864–1934). Nadgrobnik su dizajnirali bečki arhitekti Fellner i Hellmer, kip Anđela smrti kojeg je stvorio Caspar von Zumbusch.

Izvori[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

(eng.) Theodor von Hordt na stranici Axis History Forum
(češ.) Theodor von Hordt na stranici Valka.cz