Thisted

Koordinate: 56°57′N 8°42′E / 56.950°N 8.700°E / 56.950; 8.700
Izvor: Wikipedija
Thisted
Thisted
Ulica za pješake u centru Thisteda, Danska
Ulica za pješake u centru Thisteda, Danska
Ulica za pješake u centru Thisteda, Danska
Grb Thisted
Grb
Koordinate: 56°57′N 8°42′E / 56.950°N 8.700°E / 56.950; 8.700
Država Danska
Regije Danske Sjeverni Jutland
Općine u Danskoj Thisted (općina)
Stanovništvo (2011.)
 - Grad 13 005
Vremenska zona CET (UTC+1)
 - Ljeto (DST) CEST (UTC+2)
Registarska oznaka
Službena stranica Službena stranica

Thisted je grad u općini Thisted, koja se nalazi u danskoj regiji Sjeverni Jutland. Thisted ima 13 005 stanovnika (popis iz 2011.) i smješten je na poluotoku Jylland. Ime grada dolazi od staronordijskog boga rata Tyr (staronordijski Týr). Status grada je dobio godine 1500.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Crkva u gotičkom stilu u Thistedu.

U Thistedu postoje nalazišta iz brončanog doba, a najpoznatiji je Langdos tumul (gromila ili mogila), a to je zemljani humak pod kojim se nalazi jedan ili više grobova. Taj tumul je dugačak 175 metara, a potječe negdje između 1800. do 1000. pr.Kr.

U Thistedu se nalazi i crkva koja je rađena u gotičkom stilu, a na vanjskom dijelu se nalaze napisi na runskoj abecedi (futhark ili fuþark), a to su nizovi povezanih abeceda koje koriste slova poznata kao rune, koje su prije koristili germanski jezici, najviše u Skandinaviji i na Britanskim otocima.

Sport[uredi | uredi kôd]

U Thistedu je najpoznatiji nogometni klub Thisted FC, koji igra u drugoj Danskoj nogometnoj ligi. Najpoznatiji nogometaš koji potječe iz tih krajeva je Jesper Grønkjær, bivši reprezentativac Danske.

Gospodarstvo[uredi | uredi kôd]

Thisted je najpoznatiji po pivovari Thisted Bryghus, koja proizvodi visoko kvalitetno organsko pivo.

Obnovljiva energija[uredi | uredi kôd]

Općina Thisted je 100% samodostatna uz obnovljive izvore energije. Ovaj razvoj je došao od građana, poljoprivrednih organizacija i lokalnih tvrtki, koje su aktivno uključene u opskrbu općina obnovljivim izvorima energije od privatnih vjetroagregata, geotermalnih postrojenja i bioplinskih postrojenja.

Općina Thisted je dobila prestižne europske nagrade za svoje sunčeve sustave obnovljivih izvora energije i uloženi trud. Općina Thisted koristi manje od 1% fosilnih goriva u proizvodnji energije i topline, s dvadeset godina iskustva u obnovljivim izvorima energije. Danas se gotovo isključivo energija dobiva iz obnovljivih izvora energije, kao što su energija vjetra, sunčeva energija, bioplin, geotermalna energija, rasplinjavanje biomase i preostale topline iz industrije. Iz različitih obnovljivih izvora energije osigurava se 100% električne struje i 85% topline u općini. To znači, između ostalog, da su za 90 000 tona manja emitiranja ugljikovog dioksida CO2 u atmosferu. Osnova Thisted uspjeha je korištenje obnovljivih izvora energije uz činjenicu da ono nije rezultat političkih odluka, već razvoj koji se odvija u korak s lokalnim poljoprivrednicima koji investiraju u privatne vjetroagregate i bioplinska postrojenja. Sve osim jednog od 252 vjetroagregata su u privatnom vlasništvu. Ulaganje u obnovljive izvore energije je dobar posao za poljoprivrednike, jer gradnja otplati sebe u roku od 6 do 7 godina, nakon čega poljoprivrednici mogu zaraditi novac na električnoj energiji koju prodaju lokalnoj električnoj mreži.[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. [1] "Thisted, Danska - en neo", www.hrastovic-inzenjering.hr, 2013.