Thomas Edward Lawrence

Izvor: Wikipedija
Lawrence od Arabije

Thomas Edward Lawrence, poznatiji kao Lawrence od Arabije (Tremadog, Caernarfonshire, Wales, 16. kolovoza 1888.Bovington Camp, Dorset, Engleska 19. svibnja 1935.) - britanski diplomat, potpukovnik, pripadnik tajne službe, vojni pilot, arheolog i pisac.

Od rane mladosti, zanimale su ga povijest i i arheologija, koje je proučavao najprije u Velikoj Britaniji i Francuskoj, a od 1910. bio je dio arheoloških istraživanja na Bliskom istoku. Tamo je naučio nekoliko stranih jezika i prilikom izbijanja Prvog svjetskog rata postao je pripadnik britanske vojske i tajne službe. Nakon rata postao je poznat kao posrednik između Arapa i Turaka u Arapskom ustanku protiv Osmanskog Carstva. Odlično se uklopio među Arape, živio je s njima i aktivno im pomagao u borbi za nezavisnost. Odlikovao se hrabrošću.

Njegova sposobnost živopisnog opisivanja svojih avantura i članci o njemu u novinama donijeli su mu svjetsku slavu posebno nakon objavljivanja njegove knjige: "Sedam stupova mudrosti". Nakon povratka iz Arabije, živio je u Velikoj Britaniji. Jedno vrijeme bio je vojni pilot. Puno vremena provodio je na motociklu. Umro je u dobi od 46 godina, 6 dana nakon fatalne nesreće na motociklu, kada se izmaknuo, da ne pogazi dva dječaka biciklista, koji su se iznenada pojavili.

O njegovu životu snimljen je uspješan film Lawrence od Arabije 1962. godine, s Peterom O'Tooleom kao glavnim glumcem.